Leul a continuat sa se aprecieze vineri in fata monedei unice europene, in acelasi ritm cu ziua precedenta, insa a revenit pe scadere in raport cu dolarul american, din cauza cresterii monedei americane pe plan extern in fata euro.

Pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat vineri, 22 martie, un curs de 4,7509 lei/euro, cu 0,49 bani (0,1%) mai putin decat cel inregistrat in sedinta precedenta, cand raportul a scazut la 4,7558 lei/euro.

Moneda nationala a inceput saptamana in crestere, datorita anuntului venit de la agentia de evaluare financiara Standard &Poor’s, potrivit caruia se mentine perspectiva stabila a ratingului Romaniei. O zi mai tarziu, insa, leul a revenit pe depreciere dupa ce banca centrala a publicat datele cu privire la deficitul de cont curent, in urcare de peste 16 ori in ianuarie 2019 fata de ianuarie 2018 (de la 7 milioane de euro la 114 milioane de euro). Acest indicator - deficitul de cont curent (diferenta dintre valuta care intra in tara si cea care iese) este cel care influeteaza cel mai mult cursul de schimb (cu cat valoarea acestuia este mai mare, cu atat leul este mai supus presiunilor de depreciere).

Curs BNR pentru dolar: leul pierde ce a castigat cu o zi in urma

Leul a evoluat, vineri, in sens contrar sedintei de joi in raport cu moneda americana, inregistrand scadere chiar mai mare decat aprecierea din sesiunea anterioara. Astfel, dolarul american a fost cotat, la BNR, la 4,1988 lei/dolar, in crestere cu 2,3 bani (0,55%) de la 4,1758 lei/dolar, curs anuntat anterior.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata de la Bucuresti, drept pentru care nici aprecierea si nici deprecierea leului in fata dolarului american nu sunt legate de indicatori interni sau de evolutii ale pietei locale. Deprecierea de vineri a leului in fata dolarului este, astfel, explicata doar de cresterea dolarului in fata euro pe plan international. Raportul dintre cele doua valute a scazut, vineri, sub pragul de 1,13 dolari/euro, dupa ce cu o zi inainte urcase peste 1,14 dolari/euro.

Pentru francul elvetian, de interes pentru clientii bancilor care au in derulare imprumuturi in modena elvetiana, BNR a calculat, vineri, pe acelasi principiu ca si in cazul dolarului, un curs de 4,2187 lei/franc, in crestere cu mai mult de un ban si jumatate fata de cotatia de joi, de 4,2011 lei/franc.

Cursul euro in regiune - leul, singura moneda pe plus

Mondea romaneasca este, pentru a doua sedinta consecutiv, singura din regiune care se apreciaza, in timp ce coroana ceha, forintul unguresc si zlotul polonez scad in raport cu moneda unica europeana. La jumatatea sedintei de tranzactionare de vineri, coroana ceha inregistra o scadere de 0,28% in raport cu euro, iar zlotul polonez scadea cu 0,2%, iar forintul unguresc cu 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri