Instant Factoring a acordat 1.930 de finantari companiilor mici si microintreprinderilor din Romania, in valoare totala de 4 milioane euro. Pentru 2019, compania isi propune o crestere a portofoliului de clienti cu 300%, cu un volum de finantari de 15 milioane euro si dezvoltarea tehnologiei, inclusiv oferirea unei solutii de blockchain pe care o detine si catre alti jucatori din piata.

Compania a inregistrat in acest an 3.050 de aplicatii de vanzare a facturilor, avand o rata de finantare de 63%. Valoarea medie a facturii acceptata la cumparare a fost de 2.070 euro, suma maxima per factura pe care compania o finanteaza online fiind de 100.000 euro, la un cost mediu de 0,1% pe zi.

Solicitarile de finantare au provenit in mare parte din domeniile: comert, transporturi, constructii, restaurante si alimentatie publice, productie (materiale publicitare si textile) si servicii medicale si spitalicesti.

"Nevoia de finantare a companiilor din Romania este uriasa, conform datelor Bancii Mondiale si International Finance Corporation (IFC), fiind estimata la peste 40 de miliarde euro sau 26% din PIB, in conditiile in care conform BNR doar 12.000 de companii din Romania sunt bancabile si peste 30% dintre companiile romanesti au declarat in sondajele BNR ca accesul la finantare este o problema presanta si moderat presanta. Blocajul financiar este si el o cauza principala de stres pentru companiile romanesti, durata medie de incasare a facturilor la nivel de economie dublandu-se in ultimii 10 ani la apropae 120 de zile, iar creditul furnizor atingand peste 70 de miliarde euro la finalul lui 2017, o valoare tripla fata de creditul neguvernamental", precizeaza Cristian Ionescu, CEO, Instant Factoring.

Instant Factoring isi propune pentru 2019 o crestere a portofoliului de clienti cu 300%, cu un volum de finantari acordate de 15 milioane de euro. Evolutia actuala a activitatii in primul trimestru al anului 2019 indica o rata de crestere de 100% fata de media trimestriala a anului 2018.

Instant Factoring a primit o finantare de 1,5 milioane euro de la un fond de investitii din Statele Unite ale Americii la finalul anului trecut, iar, conform precizarilor facute de catre CEO-ul companiei, in acest moment se pregatesc pentru atragerea unei runde de investitii de tip equity.

Solutia blockchain pe care o are Instant Factoring

Alexandru Lapusan, co-fondator Instant Factoring si CEO Zitec, a precizat ca au in acest moment o solutie blockchain pe care o folosesc intern pentru a stoca facturile pe care le primesc si ca in decursul acestui an le vor oferi acces si altor jucatori din piata pentru a evita achizitia dubla a aceleiasi facturi.

"Informatiile legate de acea factura care dovedesc ca ai avut acces la ea sunt criptate si stocate in Ethereum. Fiind stocate acolo pot fi folosite ca proba, noi folosim solutia in acest moment pentru anumite facturi, iar in viitor o vom oferi si altor jucatori din piata care ar putea folosi acest serviciu pentru a evita achizitia dubla a aceleasi facturi", conform precizarilor facute de Alexandru Lapusan.

Dincolo de tehnologia blockchain si procesul de factoring, Instant Factoring lucreaza in acest moment si la dezvoltarea unor produse de micro-creditare prin care sa ajunga si la antreprenorii care ofera servicii persoanelor fizice.

Instant Factoring finanteaza facturi cu plata la termen cu valori individuale de pana la 100.000 euro, printr-un proces integral online, cu termen de evaluare si devizie de finantare de 2 ore si transferul sumei finantate in contul clientei in 24 de ore. Solutia de scoring detinuta de companie analizeaza in jur de 50 de indicatori financiari inainte de a oferi finantarea, iar in viitor isi propune ca verificarea antreprenorilor si virarea sumelor aferente facturilor sa devina instanta. Pana in 2023, startup-ul romanesc isi propune sa ajunga la 150 de milioane de euro finantari oferite, 15.000 de clienti si extinederea pe alte piete, respectiv Croatia si Serbia (unde vor opera incepand de anul acesta), Polonia, Bulgaria, Ungaria, Spania, Portugalia, Italia, Turcia si Rusia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri