Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, continua sa sustina ca noul indice de referinta se va aplica si creditelor Prima Casa acordate incepand cu luna mai a acestui an, desi nu exista un act normativ care sa permita acest lucru. Intrebat cum va fi posibil ca dobanda la Prima Casa sa se calculeze in functie de IRCC, si nu de ROBOR cum este acum, ministrul a spus "va fi posibil, cu prevederi legale in acest sens".

Ministerul Finantelor Publice a emis, joi seara, un comunicat de presa in care se precizeaza ca noul indice de referinta pentru dobanzile la creditele acordate populatiei (IRCC) se va aplica si creditelor acordate cu garantia statului, inclusiv Prima Casa, desi OUG 19/2019, care prevede inlocuirea ROBOR cu noul indice in contractele de credit nou semnate, nu modifica si legislatia specifica in baza carora se acorda aceste imprumuturi. In cazul Prima Casa, legislatia specifica prevede ca dobanda la aceste imprumuturi se calculeaza dupa formula ROBOR la 3 luni + 2% (maraja maxima admisa).

Bancile sustin, insa, ca inlocuirea ROBOR cu noul indice (IRCC) in creditele acordate in baza programelor guvernamentrale nu are baza legala.

Mai mult, Teodorovici a promis si facilitati pentru cei care au contracte de credit in derulare, la care nu se aplica noul indice, pentru ca acestia sa poata obtine o refinantare, cu dobanda calculata in functie de IRCC.

Ce facilitati vrea ministrul sa mai ofere clientilor bancilor?

"Vom avea saptamana viitoare o intalnire cu Asociatia Romana a Bancilor, pentru a vedea care sunt primele efecte ale OUG 19/2019, acest nou indice de referinta, si sa vedem exact cum putem sa actionam si pe zona contractelor in derulare. In zona cererilor de refinantare, sa analizam sa vedem daca putem sa eliminam anumite costuri pe care romanii le au la momentul refinantarii si aici ma refer la costuri legate de cadastru, la cele notariale, adica cheltuieli si de partea statului, si de partea bancilor si sa gasim un numitor comun pentru ca romanii sa plateasca mai putin sau deloc atunci cand vor face refinantarea creditelor in derulare", a spus ministrul, citat de Agerpres.

Cand jurnalistii i-au mentionat ca unele banci si-au majorat deja marjele, dupa aparitia noului indice de referinta, mai mic decat ROBOR-ul, Teodorovici a raspuns ca acestea trebuie sa fie un partener pentru romani, persoane fizice si persoane juridice si ca este "foarte curios daca bancile au inteles ceea ce am facut in prima parte a acestui an".

"Eu am un mesaj foarte clar. Acum se poate vedea daca bancile cu adevarat vor sa fie un partener pentru romani, persoane fizice si persoane juridice. Si sunt foarte curios daca bancile au inteles ceea ce am facut in prima parte a acestui an. Sper sa fi inteles", a sustinut ministrul de resort.

Inflatia, generata de stat, sa fie suportata de banci

Totodata, referitor la declaratiile reprezentantilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit carora dobanzile sunt direct proportionale cu inflatia, iar acest indicator a fost in crestere in ultimii ani, ministrul a afirmat ca bancile pot acoperi respectivele costuri suplimentare.

"Sunt convins ca bancile au suficiente resurse pentru a acoperi si aceste posibile costuri. Repet: bancile, in perceptia mea, daca doresc sa fie cu adevarat un partener in economia din Romania, au si un stimulent legal sa faca acest lucru, trebuie sa finanteze, sa o faca la un cost rezonabil, sa spunem, fie ca vorbim de business, fie ca vorbim de persoane fizice. Stiti foarte bine ca acesta a fost si scopul ordonantei noastre, de a stimula finantarea reala a economiei", a sustinut oficialul guvernamental.

Joi, BNR a publicat noul indice referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, care este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Aceasta valoare se va aplica pentru creditele acordate in urmatoarele 3 luni. Prin comparatie, in aceasta perioada, ROBOR la 3 luni este cu aproape un punct procentual mai mare.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri