Ce spune guvernatorul BNR despre rectificarea bugetara: cheltuieli "rigide" prea mari, venituri fiscale prea mici

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, apreciza faptul ca Guvernul mentine, in urma rectificarii bugetare, deficitul la 2,75% din PIB. Cu toate acestea, insa, atrage atentia asupra faptului ca bugetul ramane tensionat din cauza cheltuielilor foarte mari cu pensiile si salariile si a veniturilor fiscale foarte mici. Guvernatorul a subliniat ca nivelul cheltuielilor “rigide” depaseste 70% din total, iar veniturile fiscale au scazut sub 27% din cauza “intrecerii” din ultimii ani in reducerea impozitelor. tine toate datele necesare.

“Am vazut si noi proiectul de rectificare. Este pozitiv faptul ca se mentine deficitul usor sub cel de anul trecut. Dar bugetul este tensionat chiar si rectificat”, a explicat Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Potrivit acestuia, cand ponderea cheltuielilor cu salarii si pensii depaseste 70% din total, autoritatile nu prea mai au camp de manevra pentru investitii. “Sunt cheltuieli rigide, nu ai cum sa te atingi de ele”, a punctat Isarescu.

De partea cealalta, veniturile sunt tot mai reduse, din cauza “intrecerii in reduceri de impozite” din ultimii ani.

“Pe partea de venituri, ai o problema si mai mare. Atat dreapta cat si stanga s-au intrecut in reduceri de taxe si impozite. Veniturile fiscale au coborat sub 27% din PIB. In 2000, veniturile fiscale erau de 32% din PIB, si tot era greu de facut bugetul”, ma punctat Isarescu.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Guvernatorul a refuzat sa comenteze suplimentar rectificarea bugetara, spunand ca opinia Consiliului Fiscal, emisa pe aceasta tema, va contine toate datele necesare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri