Patria Bank a anuntat un profit net de 2,8 milioane lei in Semestrul I 2019, fata de o pierdere de 23,3 milioane lei in primele 6 luni ale anului trecut

Banca a acordat credite noi de circa 342 milioane de lei, cu o dinamica superioara pe zona de creditare companii (credite IMM, microcreditare si agro). Soldul brut de credite comerciale performante a consemnat o crestere de 80,6 milioane de lei fata de finalul anului 2018.

Costurile operationale au scazut cu aproximativ 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut (excluzand cresterea costurilor ca urmare a majorarii contributiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare), sub impactul programului de optimizare a retelei de sucursale bancare si a structurii organizatorice, in directa corelatie cu asigurarea unui model de afaceri viabil si a unei structuri interne corespunzatoare acestuia, precizeaza comunicatul citat.

Costul riscului a fost mai mic cu 78% fata de perioada similara a anului 2018 pe fondul imbunatatirii actiunilor de recuperare, cat si al diminuarii portofoliului de credite neperformante prin operatiuni de vanzare portofolii (efectuate in trimestrul 4 2018 si trimestrul 1 din 2019).

Retail jobs

In acest context, venitul net bancar a inregistrat o evolutie pozitiva cu 19% (cresterea veniturilor nete din dobanzi cu 24% si a veniturilor nete din comisioane cu 20%) pe fondul continuarii actiunilor menite sa consolideze o structura bilantiera optima inregistrand o imbunatatire a indicatorului 'credite brute/depozite' (de la 57% la 31 decembrie 2018 la 65% la 30 iunie 2019) si o crestere a ponderii creditelor nete in total active (de la 45% la 31 decembrie 2018 la 51% la 30 iunie 2019).

"Anul 2019 este anul de 'turn around' pentru Patria Bank. Am intrat in zona de profitabilitate in S1 si am creat premisele pentru a mentine si creste in aceasta noua etapa, bazandu-ne pe o evolutie foarte buna a nivelului creditarii, data de modelul de afaceri consolidat, pe o atenta gestionare a costurilor si noi initiative care ne dorim sa genereze un impact pozitiv asupa clientilor, angajatilor si investitorilor. Concentrarea pe sustinerea antreprenorilor in toate ariile noastre de expertiza - IMM, microfinantare si Agro - imbunatatirea proceselor si interactiunii cu clientii finali, fie ei persoane fizice sau companii, alaturi de produse competitive in zona de retail reprezinta pilonii de baza pentru mentinerea si cresterea profitabilitatii", a declarat Daniela Iliescu, director general Patria Bank.

Citeste si:
Profit în creștere pentru Fondul Proprietatea după reevaluarea...
Profit în creștere pentru...

Pentru perioada urmatoare, Patria Bank urmareste continuarea strategiei de eficientizare a proceselor si de optimizare a costurilor operationale prin implementarea mai multor proiecte strategice - o noua solutie de Internet Banking si Mobile Banking dedicata atat clientilor persoane fizice cat si persoane juridice, finalizarea implementarii unei platforme tranzactionale conform standardelor PSD II, digitalizarea anumitor fluxuri si operatiuni etc. - precum si dezvoltarea de noi produse si procese in vederea diversificarii si simplificarii interactiunii clientilor cu banca.

Grupul Patria Bank este detinut de Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre).

Citeste si:
JLL: Piața vânzărilor rezidențiale va trece printr-o stagnare și de...
JLL România: Piața vânzărilor...

Grupul Patria Bank include: Patria Bank, Patria Credit IFN si SAI Patria Asset Management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri