Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) le ofera romanilor posibilitatea de a accesa gratuit procedura de conciliere. Mai exact, centrul furnizeaza o modalitatea moderna de solutionare alternativa a litigiilor dintre consumator si banca. Reprezentantii centrului au vorbit, in cadrul unui interviu wall-street.ro, despre beneficiile pe care le au ambele parti, atat bancile cat si consumatorii, atunci cand apeleaza la aceasta metoda.

Anul acesta, pana la data de 21 octombrie s-au format peste 560 de dosare de conciliere in cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), fata de cele 550 de dosare formate in tot anul trecut.

Primele trei trimestre ale anului 2019 reflecta o evolutie importanta a activitatii CSALB. Cererile inregistrate in primele 9 luni arata o crestere cu 38% in raport cu numarul cererilor inregistrate in intreg anul trecut. O categorie aparte o reprezinta intelegerile amiabile dintre consumatori si banci, dupa sesizarea CSALB. Partile au incheiat 197 de astfel de intelegeri pana in prezent, fata de 97 de intelegeri in tot anul anterior.

"Avantajele concilierii ar trebui luate la comun, ale consumatorului si ale bancilor, pentru ca deopotriva cele doua parti sunt interesate sa intre in procedura de solutionare alternativa (..) Un consumator multumit este un consumator care transmite mai departe mesajul ca a reusit sa ajunga la un acord comun cu banca prin conciliere. Acesta beneficiaza de un serviciu gratuit, din partea unor conciliatori care au experienta in domeniul financiar, iar procedura de solutionare alternativa se deruleaza intr-o perioada foarte scurta de timp, comparativ cu ceea ce se intampla in instanta. Vorbim de termene medii de aproximativ 50 de zile, fata de termene minime de aproximativ un an si jumatate, chiar doi ani, in instanta de drept comun", precizeaza Alexandru Paunescu, Presedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.
(Urmariti video-ul de mai jos integral pentru a afla mai multe despre procedura ce conciliere)

Reprezentantul CSALB precizeaza ca pentru banci concilierea aduce si o reducere a costurilor, deoarece un litigiu la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar are un cost mult mai scazut, comparativ cu cele percepute de un proces in instanta.

"La CSALB vorbim de un cost de aproximativ 1.000 de lei brut, fata de un un cost minim, in functie si de cat dureaza un litigiu in instanta, de aproximativ 5.000 de euro", explica Alexandru Paunescu.

Echitatea, argumentul la care ambele parti implicate, atat consumatorul cat si banca, raspund cel mine atunci cand sunt intr-un proces de conciliere derulat de catre reprezentantii CSALB.

"Din ce am observat in practica, in relatia cu centrul si in cea mediata de noi cu bancile cu care au incheiat la un moment dat un contract, consumatorii reactioneaza cel mai bine la echitate. Acesta este un argument la care si banca raspunde cel mai bine. In momentul in care le explici ca este o situatie din care castiga ambele parti, te apropii de echitate si de o solutie care sa raspunda cat mai bine nevoilor pe care le au", explica Doru Traila, Conciliator CSALB.

BCR este una dintre bancile a carei clienti au apelat la serviciile oferite de catre Centrul de Solutionarea Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar.

"Peste 600 de clienti BCR au regasit in specialistii aflati la CSALB adevarati parteneri, care au putut sa inteleaga si sa alinieze problemele respective la lucrurile pe care clientii si le doreau", precizeaza Dana Demetrian, vicepresedinte executiv Retail&Private Banking BCR.

In 2019, pana in luna octombrie, 350 de consumatori s-au impacat cu bancile sau IFN-urile, prin intermediul CSALB, cu 39% mai multi fata de situatia de la finalul T3 2018. In aceeasi perioada a anului trecut, doar 252 de romani au beneficiat de solutii favorabile in urma negocierilor purtate cu institutiile financiar-bancare. Anul acesta, in 90% din negocieri partile au acceptat solutia propusa de conciliatori, iar in 10% din cazuri cel putin una dintre cele doua parti a refuzat-o.

Sursa foto: freedomz / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri