Utilizatorii de telefoane Android din România, dornici să facă plăți mobile prin intermediul unui portofel digital în care să își încarce cardurile pe care le au la mai multe bănci, așteaptă lansarea Google Pay. Având în vedere apariția serviciului în setările Google, lucru consemnat de mai mulți membri ai comunității Future Banking, și mesajele afișate odată ce încerci să îți adaugi cardul, lansarea pare să se apropie cu pași repezi. Până atunci, sunt o serie de bănci și FinTech-uri care îți permit deja să faci plăți cu telefonul mobil și pe care ți le vom prezenta în materialul acesta.

Pe 26 iunie 2019, Apple Pay devenea disponibil în România, țară în care în anul 2019, conform datelor publicat de către platforma statista, dispozitivele iOS aveau o cotă de piață de 17,81%.

Astfel, majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri din România, utilizatorii Android(81,28%), care doresc să plătească cu telefonul, pot face acest lucru doar dacă banca lor și-a dezvoltat propria soluție de plată de acest fel. Băncile și FinTech-urile care au făcut acest lucru, prezentate în ordine cronologică, sunt următoarele:

Create your own user feedback survey

Retail jobs

BT Pay

Pe data de 28 ianuarie 2018, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România în funcție de active, a fost prima din piața financiară locală care a lansat o soluție de plată mobilă, respectiv BT Pay.

Conform informațiilor prezentate în raportul privind rezultatele financiare înregistrate de Banca Transilvania în primul semestru din 2020, banca a ajuns la peste un milion de carduri unice înrolate în wallet-urile BT Pay, Apple Pay, FitBit Pay și Garmin Pay, iar numărul plăților cu telefonul a crescut de 5 ori în iunie 2020 față de iunie 2019.

De asemenea, peste 100.000 de retrageri au fost generate cu BT Pay pentru a retrage cu ajutorul aplicației bani cu telefonul de la bancomatele Băncii Transilvania.

Citește și Vine Google Pay în România? Cel puțin 7 bănci și Fintech-uri ar putea avea soluția gata de lansare

Citeste si:
Ratele la credite continuă să crească: indicele ROBOR la 3 luni...
Ratele la credite continuă să...

ING Pay

Pe 23 iulie 2018, ING Bank lansează serviciul ING Pay, care le permite utilizatorilor cu Android să plătească cu telefonul mobil. Banca alege să dezvolte funcționalitatea în cadrul aplicației de mobile banking și nu prin lansarea unui portofel digital individual, așa cum a făcut Banca Transilvania.

Conform precizărilor făcute de către Alina Iacomi, Tribe Lead Digital în cadrul ING Bang România, în ediția din iunie a conferinței Future Banking, din cei aproximativ un milion de utilizatori activi ai aplicației Home’Bank, 25% folosesc ING Pay și Apple Pay, într-o pondere aproximativ egală.

Phyre

Mastercard și FinTech-ul phyre au anunțat lansarea portofelului digital phyre pe piață din România pe 20 decembrie 2018.

Aplicația de mobil, certificată de Mastercard și susținută de Paynetics, instituție de e-money licențiată, le permite utilizatorilor să-și înroleze în aplicație orice card care permite plăti, indiferent de emitent, să obțină un card digital Mastercard, care poate fi tokenizat pe baza tehnologiei inteligente de plata Mastercard Digital Enablement Service sau un card fizic Mastercard cu care să realizeze plăti la POS sau să retragă bani de la bancomat.

Citeste si:
Hackerii dau încă o lovitură criptomonedelor: 100 de milioane de...
Hackerii dau încă o lovitură...

Citește și OFICIAL eMAG Black Friday 2020: ce reduceri va oferi anul acesta retailerul online

Orange Money

Pe 5 martie 2019, FinTech-ul gigantului de telecom Orange lansează, pe lângă cardurile de debit Visa contactless, fizice și virtuale, plata cu telefonul prin intermediul tehnologiei NFC și plata cu ceasurile inteligente Fitbit sau Garmin.

Conform informațiilor publicate în ultima raportarea a rezultatelor financiare Orange, Orange Money a înregistrat o creștere cu 60% a numărului de utilizatori la finalul trimestrului 3, până la 245.000, în timp ce numărul de tranzacții depășește recordul precedent și atinge 1,3 milioane pe parcursul celor trei luni.

RaiPay

Pe 7 august, Raiffeisen Bank a lansat RaiPay, aplicația Android prin care clienții sai au primit acces la plăți contactless cu telefonul la comercianți, după introducerea cardurilor de debit sau de credit emise de către bancă.

Citeste si:
Revolut introduce opțiunea prin care poți cumpăra ”pe datorie”: cum...
Revolut introduce opțiunea...

Conform datelor publicate în raportul privind rezultatele financiare înregistrate în primul semestru al acestui an, Raiffeisen Bank precizează că numărul clienților digitali a depășit 700.000, cu 19% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Citește și Banca Transilvania lansează ”Bank Friday”: reduceri la credite, inclusiv la cel pentru locuință

George Pay

BCR a lansat în cadrul platformei de banking George opțiunea de plată cu telefonul pe 14 august 2019, iar în luna octombrie a acestui an a raportat un milion de clienți activi în George. De asemenea, tranzacțiile în George s-au dublat în primele 9 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, 9 din 10 clienți folosind varianta mobile a platformei.

De asemenea, în iunie, Cristian Mustață, Head of Digital Strategy in cadrul BCR, declara la conferința Future Banking că peste 200.000 de clienți ai BCR și-au activat plățile mobile prin intermediul celor două opțiuni puse la dispoziție de către bancă, respectiv Apple Pay și George Pay.

Citeste si:
Nouă emisiune de obligațiuni verzi de la Raiffeisen Bank. Dobândă:...
Nouă emisiune de obligațiuni...

CEC Pay

CEC Bank a lansat CEC Pay pe 15 ianuarie 2020, o aplicație Android prin care clienții băncii pot plăti contactless, utilizând tehnologia NFC, direct cu telefonul la comercianți.

Într-un interviu acordat pe 19 iunie, anul curent, pentru wall-street.ro, Bogdan Neacșu, CEO-ul CEC Bank, preciza că soluțiile de plată mobile lansate de către instituția financiară pe care o reprezintă(CEC Pay, Apple Pay și Card2Card) au atras circa 15.000 de utilizatori până la acel moment.

OTPay

Pe 17 februarie, OTP Bank România a anunțat că oferă servicii complete de plăți mobile pentru clienții persoane fizice, deținători de carduri Mastercard.

Serviciile Mobile Payments permit plata cu telefonul mobil sau alte terminale mobile compatibile, care utilizează sisteme de operare Android sau iOS, prin intermediul a două aplicații:
• OTPay - aplicație de plată tip „e-Wallet” pentru terminale mobile cu sistem de operare Android (Samsung, Huawei, Nokia etc.);
• Apple Pay Wallet – serviciul de plată dedicat exclusiv terminalelor mobile cu sistem de operare iOS (iPhone, iPad, Apple Watch).

Citeste si:
Proiect oficial: ratele la credite vor putea fi amânate chiar și 9...
Proiect oficial de moratoriu:...

Citește și Cum poți pune mai mulți bani deoparte prin Open Banking

Libra Pay

Libra Internet Banka a lansat pe 19 octombrie Libra Pay, o aplicație proprie de plată cu telefonul mobil disponibilă pe Android doar pentru clienții cu carduri Mastercard.

Aceștia pot retrage bani de la bancomatele care dispun de tehnologie contactless și au afișată sigla Mastercard.

„Plata cu telefonul este un pas firesc pentru Libra Internet Bank, în condițiile în care vorbim despre una dintre cele mai solicitate funcționalități din partea clienților noștri persoane fizice. Astăzi, pentru telefoanele care folosesc Android. În curând, și pentru alte sisteme de operare utilizate pe dispozitivele mobile”, a declarat Eugen Goga, Director General Adjunct al Libra Internet Bank.

Dincolo de băncile și FinTech-urile prezente pe piața din România, soluții de plată mobile mai oferă și furnizorii de carduri cu beneficii extrasalariale precum Edenred (Edenred Pay), Sodexo (SodexoPay) și Up România (Up Mobil Pay).

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri