În urmă cu câteva zile, aveam o discuție cu un prieten care mi-a spus un lucru pe care l-am auzit de cel puțin 1000 de ori: ”Băncile îți dau bani doar atunci când ai bani. Nu când ești mic și ai avea cea mai mare nevoie de ei”.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF.

Această remarcă este spusă mereu ca o mare nedreptate. Până la urmă… cei care au cea mai mare nevoie de bani sunt cei care nu au… nu cei care se scaldă în ei. Însă din perspectiva mea, ascunde refuzul acceptării unui adevăr important în viață. Și mai mult… ascunde o lecție crucială în recrutări și managementul oamenilor.

Permite-mi să mă explic.

Atunci când banca refuză să îți împrumute bani pentru că încă nu ești destul de mare…

De fapt îți spune… demonstrează întâi că poți face bani fără ajutorul nostru… iar apoi noi te ajutăm să faci mult mai mulți. Iar dacă nu poți demonstra că poți avea succes fără noi… atunci știm că de cele mai multe ori… nu vei reuși nici cu ajutorul nostru.

Și acest lucru este demonstrat de câștigătorii la loto. Peste 90% dintre cei care câștigă la loto ajung în mai puțin de 3 ani să fie mai săraci decât înaintea câștigului. Vezi tu… deși oamenii aceștia au primit în anumite cazuri zeci și sute de milioane… ei nu au demonstrat că pot face bani fără acest câștig. Și atunci… i-au pierdut.

Așa că banca… face probabil cel mai bun serviciu posibil oamenilor. Îți dă bani doar atunci când poți să demonstrezi că te descurci și fără ei. Pentru că doar atunci ai o șansă să îi înmulțești, nu să îi pierzi.

Același lucru se întâmplă în managementul oamenilor. Văd foarte mulți antreprenori care încearcă să crească lideri cu forța. Le oferă ajutoare imense, cursuri, coaching, salarii bune… dar înainte să demonstreze că pot fi lideri și fără ajutorul lor. Iar în aceste cazuri… acele resurse sunt de cele mai multe ori aruncate pe fereastră.

Lasă omul să demonstreze atunci când nu are nimic. Pentru că dacă reușește acolo… va zbura atunci când îi oferi ajutor. Altfel… vei avea din nou efectul ”loto”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri