Toată lumea este în căutarea garanțiilor în viață.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF.

Garanția că dacă mănânc anumite alimente și evit altele, atunci nu mă voi îmbolnăvi.

Garanția că dacă folosesc un sistem bun de management atunci compania mea va ajunge sigur să aibă succes.

Garanția că dacă sunt bun cu oamenii din jurul meu ei nu mă vor răni.

Până și căsătoria este un fel de garanție. Garanția că cineva va sta mereu lângă tine la bine și la rău.

Însă… hai să explorăm puțin ce s-ar întâmpla dacă astfel de garanții ar fi posibile.

Dacă ar exista o garanție de succes în antreprenoriat, toată lumea și-ar porni o afacere. Lumea nu este sustenabilă doar cu antreprenori.

Dacă avem garanția că partenerul nostru nu ne părăsește orice am face, foarte mulți oameni ar abuza de această garanție și nu ar mai încerca să lucreze la relație.

Câteodată garanțiile aduc mai mult rău decât bine.

Lipsa lor în anumite părți din viață ne împinge să creștem. Să inovăm. Să testăm. Să ne maturizăm ca oameni.

Am trăi într-o lume plină de copii râzgâiați de 40 de ani dacă am putea avea garanție la toate lucrurile în viața noastră.

Așa că da… în business… nu vei găsi niciodată o garanție 100% pentru succes. Însă poți face lucruri care să îți crească șansele… și lucruri care să ți le scadă. Aia încă este în puterea ta.

Puterea caracterului unei persoane se măsoară prin cantitatea de adevăr pe care o poate tolera - Nietzsche

Aceasta este probabil propoziția care mi-a schimbat cel mai mult viața.

Iar pe parcurs am realizat că nu doar caracterul unei persoane se măsoară prin cantitatea de adevăr pe care poate să o tolereze. Ci...

Succesul unei persoane va fi mereu limitat de cantitatea de adevăr pe care poate să o tolereze.

Vezi tu, pentru a putea tolera viața, mulți dintre noi (inclusiv subsemnatul) avem nevoie să deghizăm, să schimbăm, să alterăm realitatea pentru a putea să o acceptăm mai ușor.

Teoriile conspirației sunt un exemplu extrem al acestor alterări. Însă acesta este doar vârful icebergului.

Părinții nu pot accepta faptul că nu este în puterea lor să crească un copil de succes. Ei pot doar să creeze contextul în care acel copil are șanse mari să devină un om de succes. Dar nu este o garanție.

Antreprenorii nu pot accepta faptul că ceea ce nu se verifică nu se întâmplă. Și continuă să dea vina pe oamenii lor atunci când lucrurile nu se fac, chiar dacă ei nu au verificat la timp.

Oamenii nu pot accepta faptul că o sumă mai mare de bani, o casă mai mare și o mașină mai bună nu îi va face mai împliniți sau mai fericiți.

Însă există nevoie de o tărie foarte mare de caracter pentru a accepta realitatea așa cum este. Pentru a accepta adevărurile fără să le punem costume de gală.

Totuși… cei care reușesc… cei care au puterea să accepte cât mai multe adevăruri în viața asta, au și cele mai multe șanse să reușească ceea ce își propun.

Sursa foto: Răzvan Căzănescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri