Efectele invaziei rusești asupra Ucrainei s-au văzut încă de la primele ore asupra celor mai importante valute din lume, cu un dolar care s-a întărit, în doar câteva ore, cu peste 1% în relație cu celelalte monede internaționale. În același timp, leul era relativ stabil în piața interbancară românească.

Joi, la ora 12:30, leul era cotat la un nivel 4,9487 pentru un euro, comparativ cu 4,9463 lei/euro - cursul oficial anunțat de BNR miercuri.

Pe piața forex internațională, în noaptea dintre 23 și 24 februarie, pentru un euro se plătea 1.1309 dolari. La orele 6:00 ale dimineții, moneda europeană se deprecia puternic în fața dolarului, ajungând la valoarea de 1.1209 dolari pentru o unitate, o scădere de 100 de puncte pentru euro.

În momentul publicării acestei știri, dolarul continuă să se întărească în fața euro, și a depășit pragul de 1.1195.

Acest fenomen este întâlnit în mod normal în momentele de criză serioasă, precum situația unui război, în care investitorii de pe piața internațională monetară își refugiază banii în dolar, valută forte, considerată cea mai stabilă.

Același lucru se întâmplă și în relația dintre lira sterlină britanică, o monedă foarte puternică de altfel, dar care suportă și ea efectele aversiunii de risc, fenomenul care îi determină pe învestitori să se retragă înspre dolar.

Moneda națională a Marii Britanii a înregistrat mai bine de 100 de puncte în câteva ore, după ce știrile despre începerea războiului Rusiei asupra Ucrainei au început să inducă panică printre investitori, lucru care poate fi observat în graficul de mai jos.

Prețul bitcoin a scăzut și mai sever după aflarea primelor vești că trupele rusești au trecut frontiera cu Ucraina și au început războiul. Valoarea criptomonedei a scăzut cu aproximativ 7,5% în această dimineață.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri