În fiecare zi din viața noastră ne asumăm riscuri. Unii oameni se protejează împotriva acestor riscuri, alții se lasă în voia norocului. Același lucru este valabil și când vine vorba de investiții. Unii investitori se concentrează strict pe randamente și pe cât de repede își pot crește investiția. Alții se protejează împotriva inevitabilității unei corecții sau a unei piețe în scădere, utilizând diverse strategii de gestionare a riscurilor. Să fii prudent nu înseamnă a fi paralizat de frică, acumulând numerar sau investind doar în cele mai sigure active pe care le poți găsi. Scopul gestionării riscului în materie de investiții este să te asiguri că pierderile nu depășesc niciodată limitele acceptabile ale unui investitor.

O bază financiară solidă

Înainte de a investi, baza ta financiară trebuie să fie în ordine. Nu poți construi o casă fără fundație. În domeniul investițiilor, aceasta reprezintă capacitatea de a investi. Iar acest lucru începe cu faptul că toți banii investiți nu trebuie să fie din fondurile necesare pentru a acoperi cheltuielile zilnice, cum ar fi mâncarea și transportul, chiria sau ratele de credit datorate la bancă. De asemenea, înainte de a investi, toată lumea ar trebui să aibă un fond de urgență care să protejeze împotriva riscurilor induse de o pierdere de venituri, de cheltuieli obligatorii mai mari decât cele prevăzute, de o situație medicală sau de alte probleme financiare greu de anticipat.

Unii profesioniști în gestionarea banilor recomandă regula 50/15/5, în care 5% din venitul net trebuie să fie destinat economiilor pe termen scurt, cum ar fi fondul de urgență. Conform acestei reguli, 50% ar trebui să fie alocat tuturor cheltuielilor esențiale, cum ar fi casa și așa mai departe, iar 15% ar trebui să fie investiți pentru perioada pensionării. Restul de 30% ar putea fi alocat pentru cheltuieli discreționare, cum ar fi vacanțe, socializare, divertisment sau mai multe economii.

Alegerea strategiei de investiții

După ce baza financiară este solidă, investitorul se confruntă cu sarcina importantă de a crea o strategie de investiții. Așadar, întreabă-te, de ce investești? Este pentru o casă? Este pentru pensie? Pentru o calitate mai bună a vieții? Determină motivul și crează obiective care să meargă în paralel cu acesta. Pentru a determina motivul, poți scrie fiecare obiectiv de investiții pe care îl ai (pe hârtie sau în format digital), împreună cu o descriere a modului în care intenționezi să-ți urmărești progresul. Ia în considerare atât obiectivele pe termen scurt, cât și pe cele pe termen lung în timp ce creezi o listă detaliată. Să presupunem că, pe lângă economisirea pentru pensie, dorești să-ți cumperi o casă într-o zonă dezirabilă și să îți rămână ceva bani pentru o călătorie ocazională. Revizuiește-ți situația financiară actuală, luând act de cât de bine ți-ai gestionat finanțele până acum și de acțiunile pe care ești pregătit să le întreprinzi pentru a realiza această listă de obiective.

Potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat, aproape jumătate din investitori (45,8%) au răspuns că sunt în căutarea siguranței pe termen lung, 39,6% caută să-și suplimenteze veniturile, iar 26% au în vedere posibilitatea de a deveni independenți financiar sau de a se pensiona anticipat. De asemenea, 19% încearcă să genereze capital pentru o viitoare achiziție scumpă (cum ar fi o casă sau pentru a acoperi costurile de studiu ale copiilor).

O altă întrebare valoroasă în elaborarea planului de investiții este cât de activ dorești să fii? Vrei să faci asta tot timpul? Sau este ceva ce dorești să faci în paralel cu munca ta? Pentru cineva care tranzacționează sau investește mai frecvent, în teorie, există mai multe oportunități de a genera randamente, ceea ce, desigur, este un lucru pozitiv. Cu toate acestea, să nu uităm că acest lucru funcționează în ambele sensuri. Pentru cineva care se implică în mai multe tranzacții/investiții există riscul să piardă mai mult. Investițiile pe termen scurt necesită mai multă abilitate decât cele pe termen lung. În general, piețele pe termen lung cresc, dar încercarea de a te sincroniza perfect cu piața este foarte dificilă.

Alegerea nivelului de risc pe care ți-l asumi

Atunci când îți concepi planul de investiții, trebuie să iei în considerare și ce riscuri ești dispus să-ți asumi. Acest lucru are un impact asupra tipului sau combinației de active în care intenționezi să investești. Active diferite înseamnă riscuri diferite. Pe scara riscului potențial de pierdere, banii lichizi comportă cel mai mic risc - deși inflația ridicată din ultima vreme scade valoarea lor. Numerarul este urmat de obligațiuni suverane precum Trezoreria SUA, Bunds - obligațiunile federale germane - sau obligațiunile emise de Ministerul Finanțelor din România. Această clasă de active prezintă doar riscul ca țara emitentă să nu fie în măsură să ramburseze obligațiunile. Următoarele active cu un risc mai mare sunt acțiunile sau titlurile companiilor listate la bursă. Iar în vârful scării de risc se află instrumentele derivate, opțiunile, mărfurile, forex și cripto.

De exemplu, în ultimii 20 de ani, pentru un portofoliu ipotetic de tip conservator, care are o pondere de 50% în obligațiuni americane și 50% în acțiuni americane (inclusiv reinvestirea dividendelor), rata anuală compusă de creștere (CAGR) a fost de 7,52%. Pentru un portofoliu mai echilibrat, care avea 60% acțiuni și 40% obligațiuni, CAGR a crescut la peste 8%. Pentru un portofoliu mai agresiv, cu 100% acțiuni, randamentul anual mediu a crescut la 9,88%. Așadar, după cum putem vedea, portofoliul mai agresiv a avut un randament mediu mai mare, dar să analizăm și cel mai prost randament pe 12 luni al fiecărui tip de portofoliu. Pentru cel conservator a fost de -18%, pentru cel echilibrat a fost de -20%, iar pentru cel mai agresiv a fost de -37%. Iată așadar un exemplu excelent care demonstrează de ce cineva care este mai puțin dispus la risc va fi mai fericit să aibă randamente mai mici pentru a reduce riscul. Pe de altă parte, atunci când ne concentrăm pe cel mai bun randament pe 12 luni pentru fiecare portofoliu, rezultatele sunt foarte variate. Pentru cel conservator, cel mai bun randament a fost de 23%, pentru cel echilibrat de 25%, iar pentru portofoliul agresiv de 33%.

Pentru a evalua riscul portofoliului, trebuie să căutăm, de asemenea, scăderile maxime istorice, adică perioada de timp în care portofoliul și-a pierdut cea mai mare parte din valoare din cauza lunilor consecutive cu o piață în scădere. Pentru toate portofoliile, această perioadă a început în noiembrie 2007 și s-a încheiat în februarie 2009. În acest timp portofoliile echilibrat și conservator au avut o scădere de aproape 30%, care a fost recuperată în aproximativ doi ani. Portofoliul cu alocare agresivă a avut o scădere de 51%, care a fost recuperată în mai mult de 3 ani. Cel mai recent, anul 2022 nu a fost un an bun pentru investitori, toate portofoliile înregistrând pierderi valorice de aproape 19%.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, experții spun că alocarea portofoliilor ar trebui să se schimbe pentru a diminua riscul de pierderi. Pentru o persoană mai tânără sau, în general, mai obișnuită să își asume riscuri, ar avea sens ca, din punct de vedere al raportului risc/randament, să fie mai agresivă în ce privește portofoliul său și deciziile de investiții. Dar, pe măsură ce distanța până la atingerea obiectivului investițional se micșorează, capacitatea de a recupera scăderi importante se reduce și, din acest motiv, devine necesară o abordare mai conservatoare pentru a păstra câștigurile din anii precedenți.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri