Vestea că Société Générale, compania mamă a BRD, ar putea să vândă banca românească a circulat în presă, dar nu a fost confirmată până acum de grupul francez. Întrebată despre acest lucru, Maria Rousseva, noul CEO al BRD începând cu noiembrie 2023, a evitat un răspuns tranșant și a catalogat discuțiile din presă despre vânzare ca fiind ”zvonuri”.

”Vreau să vorbesc din start despre zvonurile puternic răspândite în presă cu privire la intențiile Societe Generale cu privire la viitorul BRD”, și-a început Rousseva discursul la o întâlnire cu presa după publicarea rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2023.

”BRD nu comentează zvonuri din piață de acest tip. Suntem o companie listată și trebuie să fim atenți să informăm în egală măsură toți stakeholderii: de la acționari, la clienți, la autorități de reglementare. Totuși, este important de spus că Societe Generale are criterii stricte cu privire la modul în care evaluează portofoliul și subsidiarele sale. ‘Poza’ BRD este una foarte bună: suntem o bancă mare, în creștere, pe o piață în creștere. Rezultatele noastre financiare vin pe baza unor date solide și nu sunt obținute ‘din noroc’. Suntem foarte confortabili cu cine suntem, cu ceea ce le oferim clienților și cu ambițiile noastre pentru viitor”, a mai adăugat Maria Rousseva.

Incertitudinile legate de o presupusă vânzare a BRD au fost susținute și de politicile pe care le-au avut grupul francez în ultima perioadă. Grupul bancar francez Societe Generale se pregăteşte să elimine mai multe sute de locuri de muncă pe piaţa franceză, în cadrul eforturilor directorului general Slawomir Krupa de reducere a costurilor.

În ciuda acestor știri apărute în spațiul public, BRD a raportat un profit considerabil anul trecut. BRD, banca controlată de grupul francez Groupe Société Générale, a încheiat anul trecut cu un profit net în creștere cu 24% față de anul precedent, ajungând la 1.656 milioane de lei. Banca și-a sporit veniturile prin dezvoltarea zonei de creditare, în special creditelor acordate companiilor, care au avut o creștere de 23% (an/an), determinată atât de clienții IMM (+18% an/an), cât și de companiile mari (+26% an/an).

În 2022 BRD se clasa pe poziția a treia în clasamentul bancar românesc (din punctul de vedere al activelor). Locul trei în clasamentul bancar românesc ar putea fi cedat de francezii care controlează BRD, către italienii care dețin grupul UniCredit Bank. Fuziunea dintre Alpha Bank Romania și UniCredit România poate duce la crearea celei de-a treia bănci din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale. După un calcul simplu observăm că nivelul total de active ale celor două bănci va ajunge la 81.574 milioane de lei, în urma fuziunii, depășind BRD, cu active de 71.523 milioane de lei. În urma acestei tranzacții Unicredit Bank ar avea o cotă de piață de 11,63%.

Sursa foto: BRD

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri