Fitch confirma ratingul 'BB+' pentru ProCredit Bank Romania

Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat ratingul \'BB+\' pentru creditele pe termen lung in valuta si in lei ale ProCredit Bank Romania, ratingul \'B\' pentru creditele pe termen scurt in valuta si in lei, ratingul individual \'D\' si ratingul de suport \'3\', arata Fitch.

Perspectiva ratingului pentru creditele pe termen lung este stabila. Ratingul creditelor pe termen lung si ratingul de suport reflecta sustinerea pe care ProCredit Bank Romania ar putea-o primi de la actionarul majoritar, ProCredit Holding AG, in cazul in care ar avea nevoie, potrivit NewsIn.

Ratingul individual al bancii reflecta dimensiunile reduse, profitabilitatea scazuta, costurile ridicate si riscurile pe care le prezinta ritmul rapid de crestere.

Acesti factori sunt compensati de apartenenta bancii la reteaua ProCredit, de monitorizarea atenta a riscurilor, de supravegherea la nivel de grup si de calitatea buna a activelor de-a lungul timpului.

ProCredit Bank Romania lucreaza si la diversificarea surselor de finantare.

Profitabilitatea scazuta a bancii este cauzata, in pricipal, de faptul ca deserveste un numar mare de clienti mici. Profitabilitatea a scazut in 2007 si in primul semestru din 2008, din cauza consurilor mai mari cu provizioanele. Costurile mai mari de finantare, din cauza dobanzilor mai mari, ca raspuns la accelerarea inflatiei, criza de lichiditate la nivel mondial si presiunile competitive au afectat, de asemenea, profitabilitatea in aceasta perioada.

Fitch ramane ingrijorata de cresterea rapida a creditelor ProCredit Bank, ce ar putea afecta calitatea activelor.

Cu toate acestea, portofoliul diversificat de credite si monitorizarea atenta a riscurilor de catre compania-mama, ce are experienta in Europa Centrala si de Est, ar putea atenua ingrijorarea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri