Banca Nationala nu poate stavili aprecierea leului. Pentru a descuraja bancile sa dea credite in valuta, BNR s-a decis sa le taie acestora din sursa de finantare prin pirghii administrative.
Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat in numeroase rinduri ca expansiunea extrem de rapida a creditului in valuta, in conditiile in care moneda nationala este totusi leul, poate genera riscuri inacceptabile. Bancile si-au vazut de treaba lor, iar profiturile imense raportate la semestru, in conditiile in care imprumuturile in euro si-au continuat cresterea, dovedesc acest lucru.

Invazia valutei este de nestavilit

Descurajarea bancilor de a acorda credite in valuta prin metodele de piata s-a dovedit ineficienta, in conditiile in care dobinzile la impru-muturile in lei au ramas inalte. In plus, in ciuda cumpararilor masive si extrem de costisitoare ale BNR de pe piata valutara, leul are o tendinta continua de apreciere, ceea ce face si mai atractive imprumuturile in euro. Banca Nationala considera ca o asemenea evolutie ar putea deveni ris-canta pe termen mediu si lung, in conditiile in care intrarile masive de valuta din prezent s-ar transforma in iesiri la fel de consistente. Faptul ar putea conduce la o corectie brusca in evolutia cursului, mai exact la o depreciere a leului, iar cei care se bucura in prezent de rate ieftine la imprumuturile in euro pot trece, la fel de brusc, de la extaz la agonie. In ultima instanta, un astfel de scenariu ar afecta procesul de tintire a inflatiei, asa ca BNR va trece la masuri administrative dure pentru stavilirea cresterii imprumuturilor in valuta.

Bancile sint lovite la capitalul social

CA al BNR a discutat, in sedinta de joi, 25 august, mai multe variante de limitare a creditului in valuta, printre care si plafonarea soldului finantarilor in devize straine la 200-300% din fondurile proprii ale bancilor, au declarat pentru Mediafax surse bancare. O limitare in functie de fondurile proprii ar stopa creditarea in valuta in cazul celor mai multor banci. Fondurile proprii reprezinta suma dintre capitalurile sociale detinute de banci si rezervele constituite, iar valorile sint in cele mai multe cazuri de citeva ori mai mici decit soldul creditelor. Pentru a continua finantarea in valuta, bancile ar fi nevoite sa-si majoreze fondurile proprii, in fapt sa-si suplimenteze capitalul social. O astfel de operatiune este foarte costisitoare si afecteaza direct capitalurile actionarilor. BNR ar putea apela si la o majorare a nivelului rezervelor minime obligatorii constituite de banci in raport de resursele atrase in valuta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri