Creditele restante au crescut in primul semestru cu 67%, la 13,6 miliarde de lei, majorandu-si ponderea in total imprumuturi de la 4,05% la 6,4%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Ca valoare, creditele restante erau la finele lunii iunie cu 5,4 miliarde de lei mai mari decat nivelul din decembrie 2009 si cu 992 milioane de lei peste soldul din mai.

Totodata, ponderea restantelor in total imprumuturi s-a situat la finele anului trecut la 4,05%, in crestere deja de la doar 1,4% in decembrie 2008, si a urcat treptat in primele sase luni din 2010, informeaza Mediafax.

Imprumuturile restante in valuta depasesc ca valoare creditele in lei cu intarzieri la plata de cel putin o zi, situatie inversata comparativ cu finele anului trecut in contextul avansul mult mai accelerat al restantelor la finantarile in valuta.

Creditele in lei restante insumau 6,45 miliarde de lei la sfarsitul lunii iunie, in crestere cu 10,9% comparativ cu mai si cu aproape 45% fata de decembrie 2009.

In acelasi timp, imprumuturile in valuta restante totalizau 7,18 miliarde de lei, cu 5,3% peste nivelul din mai si cu 94,6% peste suma de la finele anului trecut.

Totusi, ponderea creditelor restante in total imprumuturi este mai mare in cazul componentei in lei fata de cea in valuta.

Ponderea restantelor in total credite in lei a crescut de la 5,6% in decembrie 2009 la 7,45% in mai si la 8,21% dupa primul semestru.

Datele BNR arata ca ca ponderea restantelor in total imprumuturi in valuta, exprimate in lei, a scazut usor in luna iunie fata de mai, de la 5,41% la 5,38%. Soldul creditelor in valuta, exprimat in lei, a inregistrat in iunie un avans usor mai accelerat decat valoarea imprumuturilor restante, in contextul deprecierii semnificative a monedei nationale fata de euro.

La sfarsitul anului trecut, ponderea creditelor restante in total imprumuturi in valuta se situa la 3,04%.

Curtea Constitutionala a declarat, in luna iunie, neconstitutionala reducerea pensiilor, ceea ce a adancit incertitudinile privind situatia economica a Romaniei si a condus la cresterea cursului de schimba la niveluri maxime istorice in ultimele trei sedinte ale lunii iunie.

Comparativ cu nivelul cursului de schimb de la finele lunii mai, de 4,1792 lei/euro, paritatea a crescut cu 18,96 bani, deprecierea leului in raport cu euro fiind de 4,53%. Cursul mediu de schimb a crescut in iunie cu 1,56% fata de mai, la 4,2396 lei/euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Gradul de indatorare: ce trebuie sa stii daca vrei sa iei credit