Creditorii societatilor incluse intr-un proces de fuziune sau divizare pot face opozitie acestei operatiuni, pentru recuperarea creantei, dar fara ca formularea acestei opozitii sa aiba ca efect suspendarea executarii fuziunii sau divizarii si fara sa poata impiedica realizarea procedurii, informeaza Mediafax.
Modificarea a fost introdusa de Guvern printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri si care completeaza Legea societatilor comerciale.

In document se arata ca fuziunea si divizarea societatilor comerciale sunt operatiuni etapizate, fiecare faza avand o durata apreciabila si ajungandu-se astfel ca o fuziune sa fie finalizata chiar la un an de la initiere, moment la care conditiile financiare si caracteristicile circuitului comercial ar putea suferi modificari esentiale care sa puna la indoiala chiar oportunitatea demersului.

Cel mai important impediment il constituie caracterul suspensiv de drept al opozitiei, care, in conditiile volumului extrem de ridicat de cauze aflate pe rolul instantelor si in continua tendinta de crestere, poate determina si o amanare pe termen nedeterminat a momentului finalizarii operatiunii.

"In contextul economic actual, ce impune adoptarea si implementarea rapida a unor masuri de reorganizare, de restructurare a afacerii, acest mecanism extrem costisitor in privinta timpului necesar a fi alocat se dovedeste a fi nu numai inadecvat, ci chiar un obstacol serios, care, in final, conduce la imposibilitatea aplicarii unei solutii de redresare a unui operator economic", este argumentul Guvernului.

Prin ordonanta adoptata miercuri a fost eliminat caracterul suspensiv al opozitiei si s-a decis ca un creditor social sa nu poata bloca operatiunea de fuziune sau divizare. Creditorul social care are o creanta certa, lichida si anterioara publicarii proiectului de fuziune si care nu detine deja garantii are dreptul de a obtine garantii adecvate sau plata anticipata a creantei, daca situatia financiara a societatii debitoare sau a societatii succesoare in drepturi o impune. Orice astfel de creditor care detine o creanta certa, lichida si anterioara datei publicarii proiectului de fuziune sau de divizare, nescadenta la data publicarii si care nu detine deja garantii sau privilegii adecvate aferente creantei sale poate face opozitie in vederea garantarii satisfacerii creantei sale, in termen de 30 zile de la data publicarii proiectului de fuziune sau de divizare.

Formularea unei opozitii nu va avea insa ca efect suspendarea executarii fuziunii sau divizarii si nu va impiedica realizarea operatiunii.

"S-a mers pe ideea conservarii dreptului creditorului, in sensul ca in mod obligatoriu societatea debitoare, care urmeaza sa fuzioneze sau sa se divida, trebuie sa constituie garantii adecvate pentru creditor astfel incat acesta sa fie satisfacut in drepturile sale si sa aiba garantia ca pe viitor isi va recupera creanta de la viitoarea soicietate. In situatia in care societatea debitoare refuza sa constituie asemenea garantii, atunci judecatorul, de indata si cu precadere, va declara creanta creditorului care nu este inca exigibila ca fiind una exigibila si se merge pe procedura executarii silite", a declarat, la finalul sedintei de guvern, Alina Bica, secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Intrebat daca noile reguli vor fi aplicate si in cazul societatilor care vor forma cele doua companii din sectorul energetic, Hidroenergetica si Electra, secretarul de stat a sustinut ca ordonanta nu se refera la cazuri particulare.

"Nu cunosc o astfel de situatie, co-initiator pe acest proiect este Ministerul Economiei si ordonanta se refera, cel putin din nota de fundamentare pe care noi am creat-o, la un numar de aproximativ 15.000 de fuziuni si divizari care exista la acest moment in tara, fara sa avem de-a face cu cazuri particulare", a spus Bica.

Impotriva infiintarii celor doua societati au fost initiate in instanta 19 procese, de catre sindicalistii de la Hidrosind, Fondul Proprietatea si actionari ai Fondului Proprietatea. Din acest motiv, infiintarea Electra si Hidroenergetica a fost amanata cu cel putin sase luni, fata de termenul anuntat de autoritati, respectiv 1 iulie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri