Centric IT Solutions, companie olandeza specializata in dezvoltarea de solutii software si servicii de outsourcing, care a intrat pe piata locala in anul 2007 prin achizitionarea unui dezvoltator de origine germana din Capitala, are in plan extinderea operatiunilor in Iasi si vizeaza angajarea a sute de tineri in urmatorii ani.

Dupa ce si-a inceput efectiv activitatea in cursul anului trecut, cand a inchiriat 400 de mp in sediul de birouri United Business Center din cadrul ansamblului Palas Iasi, compania a mai inchiriat recent inca 1.100 mp de birouri vizand cu precadere extinderea echipei la peste 100 de angajati pana la finalul acestui an.

“A durat o perioada pentru a intelege piata si pentru a ne lansa. Ne-au trebui doi ani de zile pentru incepe operatiunile de pe plan local. Ne-am propus ca 75% din activitatea intregii companii sa o mutam in birourile din Iasi”, a declarat Eelco Vissinga (foto cover), director general Centric Romania.

De ce Iasi si nu Bucuresti sau Cluj?

Intrebati de wall-street.ro de ce au optat pentru Iasi in detrimentul unor alte orase dezvoltate precum Bucurestiul sau Cluj-Napoca, ambele cunoscute pentru numarul mare de companii specializate in servicii de IT, reprezentantii Centric IT Solutions si-au motivat alegerea orasului in special datorita unei concurente scazute in regiune, dar si al unui aport de tineri talentati, proveniti de la cele doua principale universitati din oras.

Retail jobs

“In Bucuresti piata este ocupata de gigantii tehnologici care au luat cei mai buni studenti. Daca ne raportam la Cluj, vom observa ca acolo exista peste 300 de companii din IT, de peste 10 ori mai multe decat aici. Iasiul este un oras aerisit, unde concurenta este mica, iar tinerii sunt foarte talentati”, a precizat Eelco Vissinga.

Prezent la intalnire a fost si CEO-ul grupului Centric, care a precizat jurnalistului wall-street.ro motivul pentru care a ales Romania in detrimentrul oricarui alt stat din regiune si nu numai.

“Am ales Romania pentru ca face parte din Uniunea Europeana, iar in acest mod comunicarea si legislatia se fac mult mai usor. Am decis de asemenea sa ne dezvoltam in Iasi datorita concurentei scazute, a traficului si usurintei cu care se circula, a conexiunii la un aeroport international, dar si pentru faptul ca este un oras frumos. Educatia si pregatirea studentilor din Iasi sunt foarte ridicate. Pe langa educatie, loialitatea unui angajat este foarte importanta, iar acest lucru l-am gasit la tinerii din Iasi. Romanii in general sunt devotati unei companii fata de angajatii unor alte state precum India, China sau chiar si SUA. In plus, usurinta cu care se invata limbile straine in Iasi este foarte ridicata”, a spus Karim Henkens (foto stanga), CEO-ul grupului Centric IT Solutions.

Citeste si:
Centric IT Solutions si-a extins suprafata de birouri din Palas Iasi
Centric IT Solutions si-a...

Colaborarea cu universitatile din Iasi

Centric si-a propus ca in urmatoarea perioada sa investeasca nu doar in relatia cu angajatii si clientii, ci si in relatia cu alte parti interesate. In acest sens, compania colaboreaza cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi si cu Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”, tot din Iasi. Totodata, reprezentanti ai companiei din Olanda au tinut prelegeri in ultima perioada pe teme importante precum “Internetul Lucrurilor” (The Internet of Things) si “Informatica Dematerializata” (Cloud Computing). In prezent, Centric pregateste o colaborare intre Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” si Universitatea Erasmus din Rotterdam.

Prezenti la conferinta de presa care a marcat repozitionarea pe piata a companiei olandeze, profesori si decani ai facultatilor din oras, cat si reprezentanti au autoritatilor locale si-au exprimat optimismul in ceea ce priveste viitorul orasului si al tinerilor care studiaza aici.

Citeste si:
Zara Home deschide primul magazin din regiunea de nord-est a țării
Primul Zara Home din regiunea...

“Suntem pe punctul sa semnam un acord de colaborare cu compania Centric, ce ar viza posibilitatea crearii unor programe de internship cu studentii si absolventii facultatii noastre. In plus suntem pe punctul de a crea un program tip “schimb de experiente” intre studentii romani si cei din Olanda. Avem nevoie de astfel de programe intrucat invatamantul romanesc trece in prezent printr-o perioada critica, iar sistemul de educatie de la noi este subfinantat. Acest lucru va ajuta deopotriva tinerii studenti cat si profesorii de aici”, a precizat Corneliu Lazar (foto dreapta), decan al Facultatii de Informatica si Automatica din cadrul Universitatii “Gheorghe Asachi” din Iasi.

De cealalta parte, Marius Danga, viceprimar al orasului Iasi a dat asigurari ca va face tot posibilul ca cel mai mare oras al Moldovei sa devina un “Best of place to work in Romania”.

Citeste si:
Lucia Stoicescu, mindit.io: La 14 ani credeam că tehnologia va...
Lucia Stoicescu, co-CEO...

“Centric, la fel ca si celelalte companii prezente in oras, au dat plus valoarea Iasiului. Vom face tot posibilul ca sa fie create toate facilitatile necesare unei bune desfasurari a activitatii in oras. Vrem sa facem din Iasi un asa numit «Best of place to work for in Romania” (Cel mai bun loc pentru a munci din Romania»”, a precizat Danga.

Salarii ce pornesc de la 400 de euro

In ciuda faptului ca recunosc nivelul salarial mai scazut cu aproximativ 20% decat in Capitala, reprezentantii Centric au precizat ca un tanar angajat al Centric are un salariu la inceput de 400 de euro, echivalentul in lei a circa 1.800 de lei.

“Un tanar angajat la Centric are un salariu la start de circa 400 de euro si poate ajunge si la peste 1.500 de euro, in cazul unui senior developer”, spune seful operatiunilor din Romania, care a precizat ca media salariala in cadrul birourilor din Iasi este de circa 800 de euro.
Eelco Vissinga a mai precizat ca in cadrul Centric se deruleaza si programe de internship cu tinerii absolventi ai facultatilor din Iasi.

Citeste si:
In vizita la sediul Endava din Palas Iasi
Endava, sediul din ansamblul...

“Din 20 de tineri care au sustinut perioada de internship, 12 sunt deja angajati ai Centric. Un intern primeste circa 200 de euro/luna”, a precizat directorul general Centric IT Solutions Romania.

In ceea ce priveste varsta medie a angajatilor, reprezentantul Centric spune ca Romania este tara cel mai scazut nivel al varstei, de circa 29 de ani, in timp ce in birourile din Olanda varsta medie a angajatilor este de 43 de ani.

Planuri pentru urmatorii 5 ani: Peste 300 de angajati in Iasi si afaceri de peste 10 mil. €

Pentru finalul acestui an, Centric tinteste depasirea pragului de 100 de angajati in Iasi si extinderea numarului acestora cu cel mult 50/ an in functie de nevoile companiei in perioada urmatoare.

“Ne-am propus ca in cel mult cinci ani sa ajungem la 300 de angajati. Vom recruta circa 50 de angajati pe an”, spun reprezentantii companiei olandeze.

Citeste si:
Analiză XTB: Industria de gaming, puternică în pandemie, slăbită de...
Analiză XTB: Industria de...

Pentru finalul acestui an, Centric IT Solutions mizeaza pe o dublare a cifrei de afaceri la peste 3 milioane de euro
“Atat extinderea echipei cat si noile proiecte vor contribui la cresterea veniturilor in acest an. Pentru urmatorii ani ne-am propus consolidarea echipei la peste 300 de angajati si realizarea unor venituri de peste 10 milioane de euro. Este din ce in ce mai dificil sa gasesti oamenii potriviti. Trebuie sa ne dezvoltam treptat si nu sa cautam numarul acestora, ci sa urmarim o consolidare sanatoasa a echipei”.

Intrebati care ar fi urmatorul oras din Romania pe harta Centric, reprezentantii companiei olandeze au precizat ca iau in calcul infiintarea unor birouri si in Brasov, oras despre care spun ca este mai “izolat” decat restul si care dispune din plin de oameni bine pregatiti.
In ceea ce priveste planurile la nivel de grup, reprezentantii Centric au spus ca isi propun sa isi extinda operatiunile in zona Scandinaviei, mai precis in Finlanda, cat si consolidarea activitatii din Franta, o piata cu un potential foarte ridicat.

Aproximativ 65% din veniturile Centric IT sunt realizate in Olanda, unde sunt angajati peste 3.000 de programatori si specialisti. Pe urmatoarele pozitii in topul subsidiarelor care aduc cele mai multe venituri se numara Norvegia, Suedia sau Belgia.

Grupul olandez a raportat la nivelul anului trecut afaceri de peste jumatate de miliard de euro (525 mil. €) si un profit de 12 milioane de euro.

Compania de origine olandeza mai are subsidiare in Belgia, Luxemburg, Franta, Germania, Elvetia, Norvegia, Suedia si Romania.
Palas Iasi cuprinde patru cladiri de birouri clasa A, cu o suprafata totala de 28.000 mp inchiriabili, reunite sub denumirea United Business Center. Printre companiile care au deschise sedii la Palas se numara Amazon Romania, Endava, Danieli Engineering, TeamNet International, Synygy, EBS, Ness Technologies, Raiffeisen Bank, Volksbank, Bentley Systems, Ernst&Young, AROBS Transilvania Software, Basware, Movial si PwC. Componenta office a ansamblului Palas este inchiriata, in prezent, in proportie de 85%.

Iulius Group este cel mai mare dezvoltator si operator autohton de centre comerciale de tip mall. Compania detine o retea de patru mall-uri (Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara, Iulius Mall Cluj si Iulius Mall Suceava), ansamblul urbanistic multifunctional Palas Iasi si cladirea de birouri clasa A Iulius Business Center, in Cluj-Napoca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri