Majoritatea angajatilor din firmele romanesti considera ca tehnologiile digitale mobile sunt critice pentru succesul unei afaceri si ca firmele din care fac parte ar fi mai competitive pe piata daca ar utiliza astfel de echipamente, potrivit unui studiu Ipsos Mori comandat de Microsoft.

"Intr-o proportie foarte mare (85%), angajatii din firmele romanesti considera ca tehnologiile mobile ii ajuta sa aiba un randament mai mare la serviciu si 64% dintre angajati considera ca solutiile bazate pe cloud sunt cruciale pentru companiile mici cu ambitii de crestere, potrivit Mediafax. De asemenea, 85% dintre angajati considera ca tehnologiile digitale moderne sunt critice pentru succesul business-ului si 66% cred ca firmele din care fac parte ar fi mai competitive in piata daca ar folosi tehnologii moderne", reiese din studiul care evalueaza rolul pe care tehnologiile digitale il au pentru cresterea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, prezentat vineri de Gabriela Matei, director comercial Microsoft Romania.

Intrebati de beneficiile solutiilor IT moderne, 42% din angajatii romani se refera la servicii mai bune pentru clienti, 40% la cresterea productivitatii muncii, 39% la acces in timp rapid la informatii critice de business si 38% la o mai buna comunicare si colaborare interna.

Modernizarea IT-ului, dorita de angajati

"Investitiile in sisteme IT moderne ar trebui sa imbunatateasca securitatea informatiilor (35%), satisfactia angajatilor fata de locul de munca (33%) si satisfactia clientilor (33%). Doar trei din zece angajati considera adecvat nivelul de cheltuieli cu IT-ul in compania lor (28%). Majoritatea (59%) sunt de parere ca cheltuielile legate de modernizarea IT-ului sunt insuficiente", arata studiul.

In ceea ce priveste scenariile pentru care companiile ar trebui sa investeasca in tehnologii moderne in 2014, 87% recomanda prioritizarea proiectelor de imbunatatire a securitatii datelor, 91% fac referire abilitatea de colabora si comunica cu colegi din alte locatii, 77% subliniaza nevoia de mobilitate si de a lucra de la distanta si 85% accentueaza nevoia de a accesa documente importante din afara biroului.

Studiul a fost realizat in martie 2014 in randurile a 5.770 de angajati ai companiilor cu pana la 250 de angajati din 13 piete europene, inclusiv 501 angajati ai unor companii din Romania. Rezultatele cercetarii evidentiaza ca o prioritate pentru companii ar trebui sa fie echiparea corespunzatoare a angajatilor. Astfel, daca ar avea oportunitatea de a lucra de oriunde, unul din trei angajati romani (28%) ar face acest lucru din birou, in timp ce un sfert (24%) ar prefera sa lucreze de acasa si unul din cinci (17%) ar prefera sa fie in miscare, in afara biroului.

Legat de lucrul in afara orelor de program, aproape unul din trei angajati (31%) raporteaza ca acest lucru se intampla in mod regulat, 32% ca se intampla din cand in cand si 31% in mod ocazional. Doar 6% dintre angajati evalueaza ca nu au lucrat niciodata in afara orelor de program.

Dintre cei ce lucreaza mai mult sau mai putin regulat in afara orelor de program (63%), jumatate (50%) asociaza acest fapt cu incarcarea mare de la serviciu. O treime (33%) dintre angajatii romani lucreaza in afara orelor standard de serviciu din cauza flexibilitatii de la locul de munca.

Intrebati despre ce schimbari ar opera in politicile IT ale companiilor, angajatii romani au raspuns ca ar oferi angajatilor optiunea de a lucra de la distanta (in proportie de 37%), ca ar oferi mai multe optiuni angajatilor in ceea ce priveste device-urile de lucru (26%) si ca ar implica mai mult angajatii in designul sistemelor si proceselor IT (20%).

Tehnologiile moderne, potential de schimbare pentru firme

"In timp ce utilizarea tehnologiilor moderne in business inca plaseaza Romania pe un loc neonorant in clasamentele de competitivitate, studiul indica un potential foarte ridicat de schimbare din partea angajatilor firmelor romanesti, de recunoastere a valorii tehnologiilor pentru business si de implicare in designul politicilor IT. Avem infrastructura, ne putem permite aceasta infrastructura, iar angajatii sunt deschisi sa o adopte. Aceasta modernizare IT este insa asociata cu costuri ridicate, si stim ca nu avem acces la finantare in zona de IMM-uri", a declarat Matei.

O perspectiva cheie evidentiata de studiu este ca angajatii romani sunt polarizati cand evalueaza sistemele IT pe care le au la dispozitie la birou. O treime (32%) considera ca sistemele IT sunt depasite, in timp ce 34% considera ca beneficiaza de ultimele inovatii la birou. Intre cei care considera ca tehnologiile de la serviciu sunt invechite, 61% o pun pe seama PC-urilor vechi de 5-10 ani si 55% reclama utilizarea unor sisteme de operare mai vechi de 5 ani.

In acelasi timp, IT-ul depasit se leaga de lipsa echiparii cu tablete si smartphone-uri (45%), de lipsa aplicatiilor mobile (38%) si a abilitatilor tehnice care sa permita accesul de la distanta (34%).

"Stim ca ideea de modernizare IT pare o provocare reala pentru multe companii romanesti. Bugetele sunt de multe ori mici si foarte multe firme duc lipsa unui personal IT specializat care sa contribuie la adoptarea unor decizii IT strategice. Noutatea tehnologiilor IT moderne – cum sunt solutiile de mobilitate si de cloud – este ca elimina barierele istorice asociate cu accesul la cele mai inovatoare tehnologii, cum sunt cele legate de cost. Firmele mici trebuie sa perceapa modernizarea ca pe o oportunitate pentru crestere si mai putin ca o cheltuiala optionala in realitatile economice curente", a adaugat Matei.

Fondata in 1975, compania Microsoft este liderul mondial in software, servicii si solutii ce ajuta oamenii si companiile sa isi atinga pe deplin potentialul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri