Gigantii din domeniul IT vor fi tot mai concentrati pe achizitia companiilor mici nu doar pentru valoarea sau orientarea business-ului, cat pentru componenta umana, care va cantari din ce in ce mai mult in perioada urmatoare, sustin reprezentantii Deloitte Romania, unul dintre cei mai mari consultanti fiscali la nivel local.

Esti interesat de tehnologia contactless si de ultimele inovatii in banking? Te poti inscrie la a treia editie a conferintei Banking 2.0, eveniment organizat de wall-street.ro in 28 octombrie. Inscrierile au inceput deja. Participarea este GRATUITA.

“Unele companii mici vor fi cumparate de giganti din domeniu mai ales pentru forta de munca de care dispun. Marile companii vor alege sa faca aceste miscari exclusiv pentru angajati si calitatea acestora si mai putin pentru cifra de afaceri sau business-ul in ansamblu. Firmele mari cauta companii cu 200 de angajati care sunt usor de preluat si de gestionat. Nu stiu daca se va intampla peste un an sau trei, dar acesta este trendul in piata IT”, a declarat Ahmed Hassan, managing partner in cadrul Deloitte Romania.

Ahmed Hassan este responsabil de implementarea strategiei regionale si de monitorizarea tuturor activitatilor din Deloitte Romania si Moldova. Pe langa aceste responsabilitati, atentia sa se concentreaza pe furnizarea de servicii de audit si asigurare catre organizatiile publice si private din Asia, Europa, inclusiv Romania. Potrivit acestuia Romania se afla cu mult in spatele tarilor din regiune in ceea ce priveste sectorul de R&D (Research & Development). “Nu este vorba doar de valoarea investitiilor, provocarea principala tine de forta de munca”, a mai aratat reprezentantul Deloitte.

Potrivit informatiilor furnizate de Deloitte la prezentarea topului Fast Technology 50, principalele provocari cu care managerii se confrunta in prezent se numara inovatia, care este principalul motor de crestere (20%), in timp ce managementul clientilor ocupa o pondere de 16,7%. In ceea ce priveste factorii care ar putea determina o crestere in urmatoarele 12 luni se numara angajatii de inalta calificare (17%), precum si dezvoltarea produselor si serviciilor existente (13,7%). In plus, cand vine vorba de principalele amenintari pe care managerii le vad la tot pasul in industria IT&C, acestia atrag atentia ca accesul limitat la forta de munca specializata, mai ales pentru companiile nou-infiintate (28%), in timp ce un procent de circa 20% managerii acuza mediul economic, in general.

Romania, locul 3 in regiune dupa cele mai dinamice companii din IT&C

Romania ocupa pozitia a treia in clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 2014, cu sase companii in competitia celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza cresterii veniturilor obtinute in perioada 2009 – 2013, fiind surclasata doar de Polonia si Ungaria, care detin un numar mai mare de firme in top.

Patru dintre cele sase companii romanesti prezente in top sunt nou intrate in clasament, iar cresterea medie inregistrata de firmele romanesti din top este de 589%. Potrivit datelor din top, cinci companii prezente in acest an sunt dezvoltatori de software, iar una este o firma de Internet, doua dintre ele avand sediul inBucuresti, doua in Cluj-Napoca, una in Baia Mare si una in Sibiu.

Lista companiilor aflate in top este disponibila aici.

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa aiba venituri anuale de cel putin 50.000 euro in fiecare an, intre 2009 si 2013, minim cinci ani de activitate, sediul intr-o tara din Europa Centrala, sa dezvolte sau sa produca tehnologii patentate sau sa faca investitii substantiale in cercetare si dezvoltare si sa aiba o structura de actionariat care exclude subsidiare detinute majoritar de entitati strategice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri