Razvan Petrescu, Presedinte al Board-ului UTI, este foarte zambitor si relaxat. In mod poate surprinzator, incepem prin a vorbi despre...rock. "Mi-am luat bilet la concertul Tool din Germania, canta in turnee foarte rar, abia astept!", rade el, in timp ce se aseaza, comod, pentru interviul video.

Schimbari importante in strategia UTI

In aprilie 2018, actionarul majoritar al Grupului UTI a rascumparat pachetul de actiuni (27% din actiunile grupului) detinut de fondul de investitii PineBridge Investments. In noiembrie 2005, Fondul de investitii AIG Global Emerging Markets Fund II (in prezent PineBridge Investments) a achizitionat 30% din actiunile UTI Grup (dintre care 3% au fost alocate angajatilor cheie ai companiei). Dupa un parteneriat de peste 10 ani si dupa vanzarea cu succes a companiei Netcity Telecom, UTI si PineBridge Investments au agreat un exit complet al fondului de investitii, prin preluarea de catre acesta a imobilului de birouri de clasa A, UTI Business Center, situat in centrul Bucurestiului.

Astfel, la 28 de ani de infiintare, UTI Grup a redevenit o companie cu capital integral romanesc.

In a doua jumatate a anului 2018, Grupul UTI a demarat un proces amplu de reorganizare a activitatilor operationale, printr-un proces de divizare partiala a companiei UTI Grup. UTI a adoptat o structura de companii operationale mai mici, cu identitati bine definite pentru fiecare domeniu de activitate (IT, securitate, constructii, servicii de mentenanta) si pentru fiecare model de business (implementare de proiecte de infrastructura, prestare de servicii, dezvoltare de produse). Scopul acestei reorganizari este de a dezvolta, in companii separate, acele linii de business din UTI Grup care au potential de crestere.

In urma acestei reorganizari, Grupul UTI are 4 linii de business: Sisteme integrate (solutii ITS, solutii IT si de eGuvernare, solutii de securitate si aparare), Infrastructura (solutii de constructii civile in domeniul infrastructurii), Facility Management (solutii de operare si administrate a cladirilor), servicii de incredere si securitate cibernetica (solutii si servicii furnizate de compania certSIGN).

Unitatea intre aceste structuri virtuale si companiile pe care le includ este data de faptul ca toate companiile adera la misiunea de baza a grupului UTI de contribui la dezvoltarea societatii si a comunitatilor prin inovatie si solutii tehnologice.

Razvan spune ca acest proces a fost gandit timp de mai multe luni, inainte de a fi efectiv implementat. "Am incercat sa pastram echipele anterioare, inclusiv liderii, sa facem promovari chiar din cadrul UTI", spune Presedintele Board-ului multinationalei.

Motivele care au condus catre aceasta reorganizare sunt contextul economic si politic din Romania, nevoia de a reactiona mai rapid la oportunitatile din piata, dar si nevoia de a eficientiza procesele interne ale companiei.

Solutii smart

Unul dintre domeniile de activitate importante ale UTI, si de viitor nu doar la nivelul Romaniei ci international, este al solutiilor inteligente. "Tahograful este acel sistem de masurare a circulatiei transporturilor de marfuri in UE. Se instaleaza pe TIR-uri si se monitorizeaza timpii de circulatie, de odihna, conform reglementarilor", spune Razvan.

UTI a implementat sistemul in toate tarile din jur - pana in Belgia, dar si Ungaria, Albania. "Practic, orice tara care are legaturi economice cu UE trebuie sa aiba un sistem de acest fel, implementat", explica Presedintele Board-ului UTI.

Tot pentru certSIGN, UTI are un contract de emitere pe permise de conducere, in Cipru de asta data - element de securitate informatica, un cip cu anumite date. Per total, UTI se extinde din ce in ce mai puternic la nivelul UE si nu numai, participand la licitatii majore, atat in Romania, cat si in alte tari. "Sunt procese foarte complexe, competitia este, de asemenea, acerba. Incercam sa ne diversificam, atat catre end-user, cat si sa oferim solutii integrate pentru clienti "de stat".

In cazul smart cities, Presedintele Board-ului UTI considera ca totul trebuie privit de sus, ca o singura "umbrela" de solutii care sa fie interconectate. "Avem solutii pentru implementarea unei gestiuni inteligente a unui oras, dezvoltam inclusiv solutii de Inteligenta Artificiala, inclusiv pentru privati - am dezvoltat un sistem de face recognition, de exemplu, care se preteaza foarte bine la transportatori sau retail!", spune Razvan Petrescu.

De exemplu, acest face recognition a fost implementat in sistemul de transport din Galati si "numara" numarul de calatori - cand ajunge la maxim, unde trebuie sa maresti numarul de masini, unde sa scazi si asa mai departe. Avem si sistem inteligent de taxare pe autobuze - Galati si Brasov, de exemplu. "Evident, pentru a mentine lucrurile functionale, trebuie sa te ocupi de ele, sa le mentii constant!".

Solutii IT si de eGuvernare

Auzind cuvantul "eGuvernare", Razvan Petrescu reactioneaza imediat "oh...mda!", si rade amar. "Cred ca exemplul pe care pot sa il dau, si toata lumea s-a lovit de el: cand lumea se duce la ANAF ai acea declaratie electronica care trebuie completata, o semnezi electronic si o depi pe site-ul ANAF. Noi avem un mix, aceasta "traditie" de a te duce, apoi, cu dosarul catre acel deja faimos ghiseu - aici se depun semnaturile electronice. Macar am scapat de dosarul cu sina!", rade Razvan.

"Este mult de munca, si intr-un fel este paradoxal. Suntem printre putinele tari care au viteza pe asa-zisele autostrazi ale Internetului - de altfel singura viteza de care ne putem bucura cu adevarat, insa tot trebuie sa ne ducem sa stam la cozi, sa ne frustram. Nu am vazut o coerenta, o strategie - "suntem aici si vrem sa ajungem aici", si atunci toate institutiile statului sa aiba o politica convergenta".

UTI a incercat sa discute de-a lungul anilor cu mai multe autoritati, insa lucrurile se schimba tot timpul si nu exista predictibilitate. "SICAP, implementat de noi si care functioneaza de un an, urmasul SEAP, a suferit multiple modificari - la momentul cand l-am implementat prima oara era o legislatie, intre timp s-a schimbat. Si este mult de munca deci, ar trebui sa fie o politica integrata care sa vada de undeva de deasupra, nu sa lasam fiecare institutie in parte sa implementeze o anumita tehnologie care mai apoi sa realizezi ca NU comunica cu altele, ale altor institutii!".

Un element foarte important in orice dezvoltare este predictibilitatea si stabilitatea - sa poti sa iti faci un plan care sa nu fie deturnat. Intr-un fel, schimbarile legislative te deviaza - aveai o asteptare in primele luni, si vezi ca pana la finalul anului totul s-a schimbat dramatic, mai spune presedintele board-ului UTI.

Componenta de contracte publice in cazul UTI, incluzand cele din afara Romaniei, se ridica la circa 60% din totalul contractelor.

Urmareste interviul video cu Razvan Petrescu, Presedinte al Board-ului UTI, pentru a afla care vor fi provocarile companiei in viitorul apropiat, ce cifra de afaceri estimeaza pe anul curent, dar si cum vede el evolutiile socio-politice din Romaina, din prisma unei multinationale cu prezenta puternica atat in tara cat si in regiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri