SmartBill lanesează un Barometru al IMM-urilor din România, care constă într-o platformă prin care este monizotirzată evoluția cifrei de afaceri a peste 20.000 de IMM-uri din țară.

„Barometrul SmartBill este singurul instrument care măsoară în timp real pulsul IMM-urilor (evoluția cifrei de afaceri) din România. Chiar dacă specificul firmelor nu generează o reprezentativitate de 100% pentru întreaga economie, considerăm că trendul pe care îl ilustrează platforma este foarte relevant și ne oferă o perspectivă realistă asupra impactului crizei. Urmărindu-l, putem observa impactul crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să își revină și viteza cu care o va face”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

Statistica, disponibilă permanent la adresa https://smartbill.ro/barometru este rezultatul unei analize efectuată pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent. Numărul de firme depășește orice eșantion utilizat până acum într-un sondaj. Majoritatea este reprezentată de către firme mici, tehnologizate și cu o conducere deschisă la nou și soluții software.

Barometrul la zi

Citeste si:
Hasan, SmartBill: Am investit 1,5 mil. de euro în soluțiile lasate...
Radu Hasan, CEO SmartBill: Am...

Potrivit cifrelor compilate de către Barometru, ponderea sectoarelor cele mai afectate de către pandemie în acest eșantion este destul de mică, un aspect important de luat în calcul pentru raportarea la întreaga economie. În graficul de mai jos poate fi observată distribuția eșantionului pe sectoare de activitate economică:

De altfel, prin raportare la anii trecuți, poate fi observată o sezonalitate, confirmată și de statisticile anterioare. Astfel, cifra de afaceri scade semnificativ în ianuarie, un recul al perioadei de Sărbători, dar revine pe creștere puternică în februarie și martie, urmând o perioadă de relativă plafonare până în toamnă, când reîncepe creșterea. Acest trend se păstrează aproape identic și în 2017 și 2018, ani ce nu sunt ilustrați în pagina barometrului, precizează reprezentanții companiei într-un comunicat de presă.

„În martie 2020 observam primele semne ale crizei, dar nu atât de ample pe cât ne-am fi așteptat. O explicație este că o bună parte dintre firmele din eșantion sunt din zona serviciilor, care se bazează pe contracte, iar facturarea se face, în general, după prestarea serviciilor. De asemenea, multe contracte de prestări servicii regulate includ o clauză de reziliere de 30 zile. Datorită acestor aspecte, este normal să vedem o întârziere a reflectării impactului crizei în volumul cifrei de afaceri. Pe acesta îl vom putea vedea doar în luna aprilie și ne așteptăm ca trendul să continue și în luna mai”, continuă Radu Hasan.

La nivel geografic, cel mai mare impact al crizei este observat în zonele Vest, Nord-Vest, Sud-Vest și Nord-Est, cu peste 30% scădere față de martie. Un impact ceva mai mic a fost resimțit în București-Ilfov: doar 21% scădere și doar 13% anual.

Citeste si:
Firmele nu se grăbesc să angajeze până la toamnă. Investitorii se...
Firmele nu se grăbesc să...

În ceea ce privește sectoarele, cele mai afectate sunt cele ale organizării de spectacole și evenimente (-58% de la lună la lună și -73% de la an la an), hoteluri și restaurante (-40% de la lună la lună și -59% de la an la an) și imobiliare (-40% lună la lună și -34% de la an la an).

SmartBill va realiza, începând cu mijlocul lunii mai, o actualizare zilnică a datelor, astfel încât evoluția indicatorilor va putea fi urmărită în timp real din acel moment.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri