Pana în 2021, peste 90% dintre companii vor ajunge să utilizeze cel puțin un serviciu Cloud (analiza 451 Research Group). Adoptarea pe scară largă a serviciilor Cloud și extinderea noului mod de lucru IT multi-Cloud scot la lumină limitările modelului tradițional de rețea de arie largă (WAN) al companiilor. În aceste rețele, locațiile distante sunt conectate prin linii de comunicație relativ sigure (ex. MPLS) cu locațiile centrale (datacenter și disaster recovery center), unde perimetrul de contact dintre Intranet și Internet este securizat cu mijloace specifice (ex. next generation firewall, email&web security, advanced malware protection, sandboxing, detecție și prevenție intruziuni și web application firewall pentru serverele companiei).

Rețelele WAN, utilizate în mod curent de majoritatea companiilor pentru conectarea locațiilor distribuite geografic, nu au fost proiectate pentru realitatea unui trafic masiv al utilizatorilor din toate aceste locații în Cloud, așadar în Internet. De aici apar numeroase provocări legate de costuri, securitate cibernetica și performanța aplicațiilor, provocări care devin tot mai des subiect de discuție intre Business și IT. În acest context, tehnologia SD-WAN (Software Define-Wide Area Network) iși propune să rezolve aceste probleme, iar domeniul se dezvoltă rapid . Printre furnizori se află deja nume consacrate precum Cisco (având în portofoliu soluțiile Viptela și Meraki), Fortinet și Citrix.

În calitate de integrator multivendor, Datanet Systems are capacitatea să livreze multiple soluții tehnice SD-WAN adaptate cerințelor specifice ale clienților, oferind servicii complete de analiză, proiectare, implementare și mentenanță.

De ce este SD-WAN o necesitate?

Companiile cu locații multiple și utilizatori care lucrează de la distanță se confruntă cu trei probleme principale. Analizate de Gartner din perspectiva relevanței, acestea sunt: securitatea (în 72% dintre cazuri), performanța aplicațiilor (58%) și costurile generate de traficul în rețea (pentru 47% dintre cazuri). Ca măsură de protecție, o rețea WAN tradițională transmite întreg traficul (pentru aplicații de business aflate în datacenter sau în Cloud, videoconferință, fișiere, mesaje etc) la sediul central, unde se aplică politicile de securitate ale companiei.

Transmiterea traficului Internet prin rețeaua internă MPLS a companiei este costisitoare și crează întârzieri ale pachetelor de date, afectând performanța aplicațiilor și implicit eficiența utilizatorilor. Traficul Internet era în mod tradițional considerat necritic față de traficul către aplicațiile interne ale companiei, iar întreaga rețea internă și dispozitivele de securizare a accesului Internet erau dimensionate și configurate în acest sens.

O soluție simplă de rezolvare a acestor probleme ar fi redimensionarea instrumentelor de securitate IT și creșterea debitului conexiunilor MPLS, dar astfel costurile vor crește substanțial, depășind posibilitățile multor companii.

Soluția eficientă este schimbarea modelului tradițional de rețea WAN cu unul în care locațiile distante se conectează direct la Internet, pentru aplicațiile Cloud, și la sediile centrale, pentru aplicațiile din datacenter, pentru ambele legături fiind aplicate mijloacele corespunzătoare de securizare. Întrucât specialiștii IT sunt, de obicei, în număr limitat, în sediile centrale, deja încărcați cu numeroase responsabilități, este necesar ca această noua structură să fie gestionată și monitorizată centralizat, și, pe cât posibil, automatizat, atât din perspectiva rețelisticii cât și a securității.

Aici intervine tehnologia SD-WAN, care creează o rețea optimizată, securizată și administrată centralizat, și care permite utilizarea oricărui tip de conexiune disponibilă: broadband, 4G, LTE, MPLS etc. SD-WAN rezolva problemele de performanță și permite companiilor să țină sub control riscurile de securitate, dar totodată să profite de prețul mai mic al conexiunilor Internet broadband, față de serviciile clasice de comunicații de date MPLS. Complementar, SD-WAN permite un management centralizat și automatizarea operațiunilor de administrare.

De asemenea, soluția SD-WAN selectează automat varianta optimă de transport (MPLS sau broadband, spre exemplu) pentru fiecare aplicație în parte, în funcție de cerințele aplicației și importanța ei pentru business. Fortinet SD-WAN, spre exemplu, recunoaște și prioritizează automat peste 500 de aplicații, ceea ce simplifică activitatea de administrare (mai multe detalii AICI).

Avantajul soluțiilor SD-WAN este ca au fost proiectate să susțină traficul generat de aplicațiile din centrul de date al companiei, de aplicațiile tip Cloud service, Software as a Service, multimedia (ex. on-line training), de sistemele de videoconferință etc, și să ofere pentru toate acestea nivelul de performanță necesar.

Este potrivit SD-WAN pentru compania dumneavoastră?

Pentru a afla dacă sunteți pregătiți pentru o implementare SD-WAN, este necesară analiza situației curente din companie. Aplicațiile pe care le utilizați sunt stabile și răspund suficient de rapid? O creștere a performanței aplicațiilor ar permite angajaților să fie mai eficienți? De asemenea, contează și cât de importantă este protecția datelor și utilizatorilor pentru organizația dumneavoastră și dacă aveți în plan să utilizați mai intens serviciile Cloud.

Dacă aveți ca obiectiv creșterea performanței aplicațiilor, întărirea securității și reducerea costurilor de comunicații în contexul utilizării aplicațiilor interne și din Cloud, SD-WAN este soluția potrivită. În funcție de cerințe, Datanet Systems va recomanda tehnologiile Fortinet sau Cisco, iar pentru derularea proiectului va oferă un pachet de servicii care include: analiza tehnica și de business, definirea arhitecturii optime, instalarea, punerea în funcțiune și configurarea produselor. Complementar, beneficiați de instruire pentru utilizarea sistemului și asistenta tehnică la nivel național, cu timp garantat de remediere a eventualelor defecțiuni.

Pentru informatii suplimentare, demonstratii, evaluari sau oferte va rugam sa ne contactati la adresa sales@datanets.ro .

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.
Setari Cookie-uri