Gigantul american Meta, care deține Facebook, Instagram sau WhatsApp, a recurs la o strategie masivă de restructurare în 2023, reducând numărul de angajați semnificativ, iar asta a venit și cu o „notă de plată” consistentă.

Anul trecut, Meta a cheltuit 3,5 miliarde de dolari pentru a se micșora. Dintre acestea, 2,5 miliarde de dolari au provenit din închiderea și combinarea sediilor sale, iar încă un miliard de dolari pentru „costuri cu personalul”, altfel spus, plăți compensatorii pentru cei concediați, relatează BusinessInsider.

Noi am început pregătirile pentru „HR 2.0 - Piața muncii, între prudență și încetinire economică”, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate pieței muncii. Vrei să afli cum trebuie să arate o campanie eficientă de employer branding care să contribuie la o piață a muncii mai sustenabilă? Îți aducem experții de care ai nevoie, pe 3 aprilie 2024, la Hotel Sheraton. Aflăm împreună insight-uri valoroase, de la profesioniștii care contează și care dau tonul în piața de HR. Asigură-ți un loc înscriindu-te gratuit AICI.

Compania operează în prezent cu o echipă de 67.300 de angajați, ceea ce reprezintă o reducere impresionantă de 22% a numărului de angajați față de 2022.

Pierderi de aproape 30 de miliarde de dolari cu divizia de Metaverse

Se pare că totul se trage și de la cheltuielile uriașe pe care Meta le are cu divizia Reality Labs, cea care se ocupă cu dezvoltarea tehnologiilor de realitate virtuală și augmentată, dar și de dezvoltarea Metaverse-ului mult visat de co-fondatorul Facebook.

Pentru anul trecut, Meta a raportat pierderi de 16,1 miliarde de dolari pe divizia sa „Reality Labs”, cea care se ocupă, printre altele, și de dezvoltarea ochelarii de realitate virtuală Oculus.

Nivelul pierderilor înregistrate de această divizie au fost chiar mai mari în 2023 decât în 2022, când pierderea raportată era de 13,7 miliarde de dolari.

Astfel, totalul pierderilor generate de divizia favorită a lui Mark Zuckerberg se ridică în ultimii doi ani la 29,8 miliarde de dolari.

Iar aceste pierderi par că accelerează: în ultimul trimestru al anului 2023, Meta a „pierdut” 4,6 miliarde de dolari doar în Metaverse.

Zuckerberg anunță că nu se oprește din a cheltui bani în Reality Labs

În ciuda costurile uriașe în dezvoltarea noilor tehnologii, Mark Zuckerberg anunță investitorii să se aștepte la pierderi operaționale și în 2024.

„Pentru Reality Labs, ne așteptăm ca pierderile operaționale să crească semnificativ de la an la an, din cauza eforturilor noastre continue de dezvoltare a produselor în realitate augmentată/realitate virtuală și investițiile noastre pentru a ne extinde ecosistemul”, a spus Zuckerberg în cel mai recent raport financiar al companiei.

Investitorii par încântați că Zuckerberg continuă să cheltuie banii companiei

Dacă în anii anteriori investitorii strâmbau din nas la inițiativele lui Zuckerberg, în acest an par a fi chiar încântați de investițiile în Metaverse ale companiei.

Deși ne-am aștepta ca astfel de știri să sperie investitorii de la bursă, acțiunile Meta, care erau deja la cel mai ridicat nivel istoric, au crescut cu aproximativ 12% în urma anunțului șefului de la Meta.

Liniștea investitorilor a fost „asigurată” și de anunțul Meta că va continua să-și răscumpere acțiunile, ceva ce investitorii de pe Wall Street așteaptă, iar, pentru prima dată în istoria sa, va începe să-și răsplătească acționarii.

Asta face ca imaginea de ansamblu a Meta care și-a petrecut ultimii câțiva ani împingând oamenii pe ușă, ieșind din contracte de închiriere în clădiri de birouri și așa mai departe să nu conteze foarte mult, deoarece rezultate au arătat o îmbunătățire a performanței financiare a companiei.

Marjele de profit ale Meta sunt mult, mult mai bune. În timp ce veniturile sale au crescut cu 16%, iar venitul său din exploatare a crescut cu 62%, aspectul și mai important în viziunea acționarilor este că Meta a raportat o creștere a profitului de 69%.

Este un semn că gigantul coordonat de Mark Zuckerberg „sângera” bani și prin costurile cu spațiile de birouri și cu personalul, iar acum operațiunile sale sunt mai eficiente în parametri actuali.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri