IBM se afla in discutii pentru o posibila achizitie cu compania Sun Microsystems Inc pentru cel putin 6,5 miliarde dolari, intr-o tranzactie care ar putea mari competitivitatea serverelor de calculatoare produse, in fata unor rivali precum Hewlett-Packard Co (HP), scrie Wall Street Journal.

Persoane familiare situatiei au avertizat ca in timp ce discutiile sunt in curs de desfasurare, tranzactia s-ar putea sa nu aiba loc, iar discutiile ar putea esua. Ian Colley, purtator de cuvant al IBM, a refuzat sa comenteze despre discutiile cu Sun.

Suma s-ar traduce intr-o prima cu aproximativ 100% peste valoarea actiunilor companiei Sun la inchiderea sedintei Nasdaq de tranzactionare de marti, de 4,97 dolari/actiune, mai scrie cotidianul financiar, citand surse apropiate situatiei.

Cele doua companii au avut un interes comun prin faptul ca ambele produc sisteme de computere pentru companii care nu sunt increzatore in soft-ul Windows dezvoltat de Microsoft, iar liniile lor de produse sunt mai putin dependente decat rivalii lor fata de tehnologia microprocesoarelor Intel.

Compania Sun, ai carei oficiali nu au putut fi contactati pentru comentarii, a fost catalogata drept obiectiv de preluare pentru International Business Machines Corp, HP, Dell Inc sau Cisco Systems Inc.

In ultimele luni, Sun a incercat sa se apropie de cateva companii IT importante in speranta ca va fi cumparata, au declarat persoanele familiare situatiei. Cea mai mare companie IT, Hewlett-Packard, a respins oferta, a declarat o persoana apropiata situatiei.

Dar atat bancherii, cat si analistii sunt de parere ca, din cauza dificultatii intampinate la evaluarea afacerilor Sun pentru diviziile de software, componente de calculatoare si servicii, potentialii cumparatori ar putea sa-si piarda interesul.

Orice tranzactie ar consolida pozitia IBM in fata rivalului HP. Ar putea fi cea mai mare achizitie din istoria IBM, depasind achizitia de anul trecut a Cognos.

Cumpararea ar putea marca o rupere brusca fata de trecutul IBM. Aceasta a cumparat in ultimii ani companii de software si de servicii. Dar aceasta si-a vandut operatiunile hardware, cum ar fi divizia de PC-uri. Mai mult de jumatate din veniturile IBM provin din servicii, iar acestea, alaturi de soft-uri, asigura cresterea profiturilor. Achizitia Sun ar putea transforma divizia hardware in a treia sursa de venituri.

De asemenea, tranzactia ar putea consolida pozitia IBM de cel mai mare producator de servere. Potrivit companiei de cercetare IDC, IBM are o cota pe piata serverelor de 31,4%, urmata de HP, cu 29,5%, si Dell, cu 11,6%. Sun se afla pe pozitia a patra cu o cota de 10,6%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si