Produsele Adobe reprezinta principala tinta a hacker-ilor din intreaga lume, datorita popularitatii lor si a capacitatilor de operare pe mai multe platforme software, arata raportul malware pentru primul trimestru al anului 2010 intocmit de Kaspersky, unul din principalii jucatori ai pietei locale de securitate informatica.
Dintre toate exploit-urile identificate de Kaspersky Lab, familia Exploit.Win32.Pdfka a fost cea mai raspandita, cu o rata de 42.97%. Acest tip de malware exploateaza vulnerabilitatile software din Adobe Reader si Adobe Acrobat.

Daca sunt adunate, ratele de raspandire ale celor doua familii de exploit-uri (Pdfka si Pidief) care tintesc produsele Adobe insumeaza 47.5%, adica aproximativ jumatate din totalul acestor tipuri de programe periculoase. De fapt, aceste exploit-uri sunt documente PDF ce includ „insertii” Javascr'+'ipt care, fara consimtamantul sau stirea utilizatorului, descarca de pe Internet si ruleaza pe computer alte aplicatii malware.

In acelasi raport, Kaspersky vorbeste despre cresterea cu peste 25% a tentativelor de infectare a computerilor utilizatorilor, comparativ cu ultimul trimestru din 2009, atingand un numar total de 327 de milioane in primele luni ale anului.

Cauza dezvoltarii din ce in ce mai rapide a criminalitatii informatice este data de raspandirea continua a Internetului, combinata cu legislatia ineficienta si cresterea somajului.

Primele trei luni ale anului 2010 au insemnat detectarea a peste 119 milioane de servere care distribuiau malware, din care 27.57% erau localizate in SUA, 22.59% in Rusia si numai 12.84% in China. Situatia este schimbata radical, comparativ cu ultimul trimestru din 2009, cand 32.8% dintre servere erau localizate in China, 25.03% in Statele Unite, 11.73% in Olanda si 7.97% in Rusia.

In ultimii ani, China a devenit o adevarata „fabrica” de malware, cu foarte multe servere care gazduiesc programe periculoase si ajuta la initierea de atacuri cibernetice. Motivul pentru care in primul trimestru din 2010 numarul acestor servere a scazut drastic este impunerea de catre administratia chineza a unor reguli foarte stricte la inregistrarea unui domeniu de Internet .cn: fiecare cerere depusa trebuie sa includa informatii de tip pasaport, iar formularele de inscriere sunt foarte lungi si detaliate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Amenintarile financiare in 2020: domeniile fintech, mobile banking