Dintre toate exploit-urile identificate de Kaspersky Lab, familia Exploit.Win32.Pdfka a fost cea mai raspandita, cu o rata de 42.97%. Acest tip de malware exploateaza vulnerabilitatile software din Adobe Reader si Adobe Acrobat.

Daca sunt adunate, ratele de raspandire ale celor doua familii de exploit-uri (Pdfka si Pidief) care tintesc produsele Adobe insumeaza 47.5%, adica aproximativ jumatate din totalul acestor tipuri de programe periculoase. De fapt, aceste exploit-uri sunt documente PDF ce includ „insertii” Javascr'+'ipt care, fara consimtamantul sau stirea utilizatorului, descarca de pe Internet si ruleaza pe computer alte aplicatii malware.

In acelasi raport, Kaspersky vorbeste despre cresterea cu peste 25% a tentativelor de infectare a computerilor utilizatorilor, comparativ cu ultimul trimestru din 2009, atingand un numar total de 327 de milioane in primele luni ale anului.

Cauza dezvoltarii din ce in ce mai rapide a criminalitatii informatice este data de raspandirea continua a Internetului, combinata cu legislatia ineficienta si cresterea somajului.

Primele trei luni ale anului 2010 au insemnat detectarea a peste 119 milioane de servere care distribuiau malware, din care 27.57% erau localizate in SUA, 22.59% in Rusia si numai 12.84% in China. Situatia este schimbata radical, comparativ cu ultimul trimestru din 2009, cand 32.8% dintre servere erau localizate in China, 25.03% in Statele Unite, 11.73% in Olanda si 7.97% in Rusia.

In ultimii ani, China a devenit o adevarata „fabrica” de malware, cu foarte multe servere care gazduiesc programe periculoase si ajuta la initierea de atacuri cibernetice. Motivul pentru care in primul trimestru din 2010 numarul acestor servere a scazut drastic este impunerea de catre administratia chineza a unor reguli foarte stricte la inregistrarea unui domeniu de Internet .cn: fiecare cerere depusa trebuie sa includa informatii de tip pasaport, iar formularele de inscriere sunt foarte lungi si detaliate.