Sanctiunile UE impotriva exporturilor de petrol ale Iranului, care au intrat complet in vigoare duminica, risca sa produca cea mai mare perturbare a livrarilor de titei ale OPEC dupa razboiul din Libia, relateaza Bloomberg.

Aceste sanctiuni au intrat pe deplin in vigoare dupa expirarea unor exceptii legate de contracte si asigurari, sporind presiunile asupra Iranului sa opreasca programul de imbogatire a uraniului, potrivit Mediafax.

"Anticipam ca pretul petrolului Brent va fi sustinut de sanctiunile aplicate exporturilor iraniene de petrol si de posibilele scaderi ale livrarilor din Marea Nordului", a afirmat Gordon Kwan, director la compania Mirae Asset Securities din Hong Konh.

El a aratat ca interzicerea iminenta de catre UE a asigurarii tancurilor petroliere care transporta petrol iranian ar putea alimenta cererea pentru titei Brent si Dubai.

Contractele futures pentru pentrolul Brent au scazut pe 21 iunie sub nivelul de 90 de dolari pe baril, pentru prima oara in ultimele 18 luni, din cauza temerilor ca criza datoriilor din Europa ar putea redue cererea de titei la nivel mondial.

Embargoul aplicat Iranului si o greva din Norvegia alimenteaza insa speculatiile privind o revenire a preturilor, potrivit analistilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | SUA a ajuns să aibă mai multe decese decât China
Setari Cookie-uri