"Nu este necesara organizarea unui nou tur de scrutin. Ucraina are deja un nou presedinte", a declarat seful Comisiei electorale ucrainene, relateaza Mediafax. Potrivit rezultatelor oficiale, Porosenko a obtinut 54% din voturile exprimate.

Porosenko este proprietarul unui prosper grup care produce ciocolata Roshen, el s-a imbogatit in anii 1990 pe ruinele Uniunii Sovietice. La varsta de 48 de ani si avand o avere estimata la 1,6 miliarde de dolari, el este singurul oligarh care nu a ezitat sa isi puna in mod deschis puterea financiara si mediatica - prin postul de televiziune Kanal 5 - in slujba contestatarilor proeuropeni de la Kiev.

Cota sa de popularitate a crescut fulgerator in pofida trecutului sau: el a fost unul dintre fondatorii Partidului Regiunilor, fosta formatiune a lui Viktor Ianukovici si ministrul Economiei in timpul guvernarii acestuia. Daca va fi ales presedinte, el promite sa "rezolve problema cu Rusia in trei luni". El este creditat cu 33 la suta din intentiile de vot.