"Inspectia ajutorului umanitar rus a inceput", a declarat Serghei Astahov, purtator de cuvant al Politiei de frontiera ucrainene.

Aceasta procedura trebuie sa permita celor aproape 300 de camioane cu ajutor destinat populatiei din estul Ucrainei, afectata de conflict, sa treaca frontiera pentru a ajunge la Lugansk, unde ajutoarele ar urma sa fie distribuite de Crucea Rosie. Inspectia se desfasoara de partea rusa a frontierei, la punctul de trecere Donetk, deoarece partea ucraineana a punctului de trecere este controlata de rebeli.

Autoritatile ucrainene, care se tem ca acest convoi ar putea face obiectul unei "provocari"din partea insurgentilor, care ar putea favoriza o interventie rusa, au avertizat insa ca transportul ajutorului pe teritoriul controlat de rebeli nu se va face decat cu "garantii" privind securitatea sa.

Citeste si:

Aproape 300 de camioane rusesti, continand 1.800 de tone de ajutor umanitar, potrivit Moscovei, stationeaza de joia trecuta in apropiere de frontiera dintre Ucraina si Rusia. Kievul si Moscova au ajuns sambata la un acord asupra modalitatilor de patrundere pe teritoriul ucrainean a convoiului umanitar rusesc.

Camioanele rusesti vopsite in alb, inchiriate de Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, urmeaza sa aduca un ajutor umanitar destinat populatiei rusofone din estul Ucrainei, in special locuitorilor din orasul Lugansk, afectati de patru luni de confruntari intre fortele ucrainene si insurgentii separatisti prorusi.

Ucraina, la fel ca alte state occidentale, suspecteaza ca acest convoi, care a plecat la 12 august de la o baza militara de langa Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuala interventie rusa in Ucraina.