Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmeaza sa explice in cursul zilei aceasta decizie, adoptata pentru a mentine presiunea asupra Moscovei, in pofida unei detensionari a situatiei in Ucraina, a adaugat una dintre sursele citate. Comisia Europeana anunta marti ca UE trebuie sa decida daca va aplica sau va suspenda noile sanctiuni economice adoptate impotriva Rusiei.

In acelasi timp insa era invocata posibilitatea ca statele membre, dintre care multe se tem de o repercusiune a sanctiunilor asupra economiilor lor sau le considera inoportune dupa acordul de incetare a focului, sa isi acorde mai mult timp, precizeaza Mediafax.

Pachetul de noi sanctiuni asupra caruia s-a convenit luni prevede in special restrangerea accesului la pietele de capital pentru marile companii petroliere si de aparare rusesti. Autoritatile ucrainene si separatistii au semnat vineri la Minsk un acord care prevede in primul rand o incetare a focului, respectat in general, in pofida acuzatiilor reciproce de incalcare.

Kievul si separatistii se acuza reciproc de incalcarea armistitiului in estul Ucrainei. Autoritatile ucrainene au anuntat marti ca patru militari ucraineni au fost ucisi in estul Ucrainei de la intrarea in vigoare a incetarii focului.