Decretul, adoptat dupa cinci luni de lupte in estul tarii intre armata si rebelii prorusi, autorizeaza Guvernul sa inchida frontierele terestre si maritime pentru vehicule si pietoni. Aceasta decizie este luata "in legatura cu ingerinta continua a Federatiei Ruse in afacerile interne ale Ucrainei", precizeaza decretul, potrivit Mediafax.

Ucraina, precum si statele occidentale, acuza Rusia ca a trimis trupe in estul tarii pentru a sprijini rebelii care au cerut independenta regiunilor rusofone, in lunile care au urmat inlaturarii de la putere a presedintelui prorus Viktor Ianukovici in februarie. Moscova in schimb a anexat Crimeea, o peninsula din sudul Ucrainei, in urma unui referendum din martie care nu a fost recunoscut de comunitatea internationala.

Decretul presedintelui Porosenko este anuntat in contextul in care un armistitiu este in vigoare in estul tarii, in urma unui plan de pace semnat la Minsk de Ucraina, rebeli, Rusia si Organizatia pentru Securiatte si Cooperare in Europa (OSCE). Dar reglementarea politica a conflictului pare sa fie in impas, rebelii respingand o oferta de statut special pentru regiunile separatiste, votata de Parlamentul de la Kiev la initiativa lui Porosenko.

Sursa foto: Flickr/Fr Maxim Massalitin