In discursul pe care l-a sustinut, Wilders i-a numit pe sustinatorii Pegida "patrioti curajosi" in lupta "impotriva islamizarii Occidentului". El a comparat mitingul de luni cu scenele de acum 26 de ani, cand zeci de mii de persoane au iesit pe strazile orasului german pentru a protesta fata de dictatura comunista.

Organizatorii sperau ca prezenta extremistului de dreapta olandez sa atraga o multime mai importanta. Aproximativ 25.000 de persoane au participat la primul miting organizat de Pegida, insa numarul acestora este in continua scadere de atunci.

Ministrul german pentru Integrare Aydan Ozoguz a declarat anterior ca, invitandu-l pe Wilders, miscarea antiislam si-a aratat adevarata fata extremista. "Oricine marsaluieste sub steagul lor se alatura unei miscari deschise de extrema-dreapta", a declarat Ozoguz pentru Welt, citat de The Guardian.

Citeste si:

Wilders este acuzat de incitare la ura si discriminare in Olanda. Formatiunea sa xenofoba si antieuropeana, Partij voor de Vrijheid (Partidul Libertatii, PVV, de extrema dreapta), si-a pierdut, de asemenea, sustinerea de care se bucura anterior, in alegerile locale, provinciale si europene.

Potrivit televiziunii germane, aproximativ 3.000 de demonstranti anti-Pegida au luat parte la o contramanifestatie fata de cea la care a fost invitat Wilders, cele doua mitinguri fiind tinute la distanta de un important dipozitiv de politie, in baza unei hotarari judecatoresti.

Foto: Shutterstock / Students manifestation