Tot mai multi suedezi il sustin pe Jimmie Akesson, liderul formatiunii politice anti-imigratie Democratii Suedezi (Sverigedemokraterna), decat oricare alt partid politic din tara scandinava, arata un sondaj YouGov, care subliniaza cresterea popularitatii in sondaje a grupurilor nationaliste peste cea a social-democratilor, pentru prima data in istorie, noteaza publicatia TheLocal.se.

Democratii Suedezi, care fac apel la o reducere substantiala a numarului de imigranti, au primit 25,2% in sondajul YouGov pentru luna august, aproape dublu fata de scorul inregistrat la alegerile parlamentare din septembrie 2014, ceea ce ii pozitioneaza inaintea social-democratilor, aflati la guvernare, cu 23,4%, si cea mai importanta formatiune politica de centru-dreapta, cu 21%. Partidul Social Democrat, al primului ministru Stefan Lofven, ramane in favoarea acceptarii in Suedia a unui numar tot mai mare de imigranti din natiuni aflate in razboi.

Aceasta crestere spectaculoasa in sondaje a nationalistilor reflecta temerile populatiei suedeze cu privire la politica imigratiei si rezultatele dezastruoase ale integrarii strainilor in Suedia, care a acceptat mai multe solicitari de azil in ultimii ani, decat orice alta tara europeana in raport cu dimensiunea populatiei, scrie Financial Times. De asemenea, suportul de care se bucura Democratii Suedezi vine dupa ce o femeie si fiul sau au fost injunghiati mortal intr-un magazin IKEA din Suedia, de catre un solicitant de azil din Eritreea.

Rezultatele sondajului din Suedia reprezinta cele mai recente evidente cu privire la avantul formatiunilor anti-imigratie din tarile nordice. De exemplu, Partidul Popular Danez a iesit al doilea in preferintele electoratului la alegerile din luna iunie anul curent, precum formatiunea Adevaratii Finlandezi din Finlanda in luna aprilie. Atat Adevaratii Finlandezi cat si Partidul Progresului din Norvegia s-au alaturat guvernelor de coalitie din tarile respective.

Cu un stat al bunastarii, o reputatie pentru toleranta, o economie sanatoasa si o piata a fortei de munca functionala, Suedia a devenit o destinatie favorita pentru un numar record de imigranti care fug de conflicte, regimuri autoritare si saracie. Tara scandinava si-a deschis portile in ultimele decenii, in special pentru sirieni, eritreeni, somalezi, afgani si irakieni, pentru a numi doar cateva natiuni de imigranti. Suedia a primit anul trecut peste 80.000 de refugiati, majoritatea musulmani, valoare care reprezinta cel mai mare procent din UE, raportat la populatia curenta.

Suedia, capitala violurilor in lume

Un numar mare de incidente violente, inclusiv impuscaturi si atacuri cu grenade, in special in cel mai mare oras din regiunea de sud a Suediei, Malmo, - au generat intrebari cu privire la segregarea si integrarea unui numar tot mai mare de imigranti aflati deja in Suedia. Asta inseamna ca scandinavii, cei mai toleranti oameni de pe glob, sunt acum rasisti si bigoti? Ca cei mai progresivi oameni de pe glob sunt acum neo-nazisti? Dimpotriva! Au decis sa-si reevalueze politicile liberale - desi vor indura critici si acuze de rasism din partea organizatiilor de tip "watchdogs" ai democratiei, care supravegheaza o Europa adormita "politically correct" - daca acest lucru va insemna stoparea acestui val de criminalitate care a luat cu asalt tara.

Similar, cotidianul Le Point arata ca dupa atentatul terorist dejucat intr-un tren de linie vineri in Franta, Alain Vidalies, ministrul transporturilor din Hexagon, a solicitat sa fie efectuate controale la intamplare in bagajele calatorilor. Intrebat cu privire la riscul ca aceasta decizie sa fie interpretata drept una rasista, intr-o tara care a interzis, de exemplu, statisticile cu componenta etnica din aceasta pricina, Alain Vidalies a declarat ca: "Ori de cate ori vorbim despre controale aleatorii, cineva spune ca poate fi discriminatoriu. Ei bine, asculta, eu prefer riscul discriminarii, de fapt, pentru a fi eficient, mai degraba, decat sa raman un simplu spectator".

Un carnagiu a fost evitat vineri, intr-un tren Thalys care asigura o legatura intre Amsterdam si Paris, dupa ce militari americani au imobilizat un barbat puternic inarmat care a deschis focul, intr-un atac aparent terorist, la opt luni de la atentatele din capitala Frantei.

Suedia, la randul sau, obisnuia sa fie un paradis liberal, dar acum reprezinta o destinatie a violentei pentru oricine din Somalia, Siria, Iraq sau Afganistan, care reuseste sa se suie intr-un avion catre Stockholm si apoi sa pledeze ca refugiat. Suedia are mai putin de 10 mil. de cetateni, adica 2% din populatia Europei. Dar, accepta 14% din totalul refugiatilor care ajung in UE.

La patruzeci de ani dupa ce Parlamentul suedez a decis in unanimitate sa transforme o Suedie anterior omogena intr-o tara multiculturala, rata infractiunilor a crescut cu 300%, in timp ce violurile cu 1.472%. Suedia se afla acum pe pozitia a doua pe lista tarilor cu cele mai multe violuri la 100.000 de locuitori, depasita doar de micul stat Lesotho, inconjurat de Africa de Sud.

Un nou tip de violenta a lovit in forta Suedia in ultimele decenii - violurile in grup, practic necunoscute inainte, in istoria criminala suedeza. De altfel, numarul acestor violuri in grup a crescut exponential intre 1995 si 2006. Unul dintre cele mai grave cazuri au avut loc in 2012, atunci cand o femeie de 30 ani a fost violata de opt barbati intr-o locuinta sociala pentru imigranti. O statistica ONU arata ca Suedia a devenit capitala violurilor in lume, cu cele mai multe violuri la 100.000 de locuitori, cele mai multe dintre acestea intreprinse de imigranti.

Cum poate fi acest lucru posibil? Nu este Suedia cea mai progresiva tara din lume? Nu sunt ei cei mai feministi? Fenomenul violurilor in grup era odata inexistent in Suedia. Acum este comun ca femeile suedeze sa fie violate de sase sau sapte barbati deodata in mahalale islamiste. Si mai socanti sunt judecatorii liberali care au simpatizat deseori cu violatorii si au decis ca mostenirea culturala a acestora reprezinta un factor atenuant sau ca victimele au fost de acord cu "violul".

In 1975, cand ABBA cunostea succesul, iar Suedia reprezenta un model de guvernanta pentru intreaga lume, aceasta tara avea o populatie uniforma si o rata a criminalitatii redusa. Erau doar 421 de violuri in intreg anul la o populatie de putin peste 8 milioane de oameni. Astazi insa, Suedia are cu numai un milion de locuitori in plus, dar 6.620 de violuri (statistica pentru anul 2014). Asadar, populatia a crescut cu 18%, dar violurile cu 1.472%.

Suedezilor de rand nu le vine sa creada ceea ce se intampla, care sunt cu adevarat un popor liberal. Nu sunt rasisti. Sunt toleranti si deschisi. Dar, este un paradox. Aceleasi valori liberale, deschise, au permis celor violenti sa intre in tara. Astfel, nu ar trebui sa ne mire faptul ca platforma principala a Democratilor Suedezi este aceea de a sista imigrarea.

Rolf_52 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri