Renumita arhitecta de origine iraniana Zaha Hadid, cunoscuta pentru designul revolutionar al unor cladiri din marile orase ale lumii, precum si castigatoarea prestigiosului premiu pentru arhitectura Riba Stirling Prize, a murit, joi, la varsta de 65 de ani ca urmare a unui atac de cord, conform BBC.

Arhitecta Zaha Hadid, care a realizat designul unor cladiri precum Centrul Acvatic Olimpic din Londra, a decedat la varsta de 65 de ani, scrie Mediafax.

Nascuta in Iraq, aceasta a fost prima femeie care a primit in 2016 Medalia de aur a Institutului Regal al Arhitectilor Britanici (Royal Institute of British Architects-Riba), in semn de recunoastere pentru munca sa.

De asemenea, ea a fost tot prima femeie care a primit Premiul Pritzker pentru arhitectura. Zaha Hadid a murit ca urmare a unui atac de cord, joi, intr-un spital din Miami unde a fost internata pentru a-i fi tratata bronsita.

Aceasta a realizat designul mai multor cladiri celebre din lume, din tari precum Hong Kong, Germania si Azerbaidjan.

Cand si-a ridicat prestigioasa Medalie de Aur pe care a primit-o in februarie, Zaha Hadid a declarat ca este mandra ca este prima femeie care sa castige in nume propriu aceasta distinctie: "Acum vedem arhitecte tot timpul. Asta nu inseamna ca le este usor. Uneori provocarile sunt imense. Au avut loc schimbari uriase in ultimul timp si vom continua acest progres.", marturisise aceasta.

Foto: Elnur, Shutterstock

Printre creatiile renumite ale acesteia se numara Galeria Serpentine Sackler din Londra, Muzeul Riverside din cadrul Muzeului Transportului din Glasgow si Opera din Guangzhou, China, precum si cladirea Fifa din Qatar pentru Cupa Mondiala din 2022. Aceasta a castigat de doua ori Premiul Stirling al Royal Institute of British Architects, cel mai prestigios premiu de arhitectura din lume. In 2012, ea a castigat acest premiu pentru Muzeul Maxxi din Roma, castigand din nou aceasta distinctie in 2011 pentru Academia Evelyn Grace din Brixton.
Fiica liderului Partidului Democratic Progresist Iranian, Zaha Hadid s-a nascut in Baghdad in 1950. Aceasta a fost trimisa la o scoala cu internat din Anglia pe cand era copil si a studiat matematica la Universitatea Americana din Beirut inainte de a merge sa studieze la Asociatia Arhitectonica din Londra, in 1972.

Prima sa cladire a fost Statia de Pompieri Vitra, aflata la granita gernamo-elvetian, iar printre proiectele de design interior se numara Mind Zone din Domul Millennium din Londra si Serpentine Sackler Gallery din acelasi oras. Ea a fost supranumita "regina curbei" intrucat prefera utilizarea contururilor sinuoase in multe dintre cladirile sale.

Dame Zaha Hadid declara in septembrie 2015 pentru The Financial Times ca nu simtea ca face parte din sistem, cu toate acestea, ea a declarat: „Probabil ca fac parte din sistem acum. Am fost dintotdeauna independenta si pentru ca sunt flamboaianta, am fost mereu perceputa drept o persoana dificila. Ca femeie arhitect esti tot timpul un nepoftit. E OK, imi place sa fiu pe muchie.”

Presedintele Riba, Jane Duncan a declarat despre regretata arhitecta: "Este o veste groaznica.

Dame Zaha Hadid a fost o femeie care inspira si acel gen de arhitect care iti doresti sa devii. Vizionara si extrem de experimentata, mostenirea sa este formidabila. Ea lasa in urma sa un corpus de lucru de la cladiri, la mobila, design de incaltaminte si autoturisme, care au incantat si uluit oamenii din intreaga lume. Lumea arhitecturii a pierdut astazi o stea."

Zaha Hadid a primit titlul de Dame din parte Reginei Elisabeta a II-a in 2012.

Sursa foto: http://www.zaha-hadid.com/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri