Statele Unite extind finantarea destinata marinei ucrainene dupa atacul Rusiei

Statele Unite vor oferi Ucrainei o finantare militara suplimentara de 10 milioane dolari pentru a-si consolida marina dupa ce Rusia a capturat trei nave ucrainene pe mare luna trecuta, intr-o "escaladare periculoasa", a anuntat vineri Departamentul de Stat, citat de Reuters, informeaza Agerpres.

Masura intervine dupa ce Lituania si Marea Britanie si-au crescut asistenta de securitate pentru Ucraina, a declarat Departamentul, in urma atacului din 25 noiembrie in apropiere de Stramtoarea Kerci.

"Statele Unite cer Rusiei sa returneze imediat Ucrainei navele confiscate si echipajele ucrainene retinute, pentru a mentine
Stramtoarea Kerci si Marea Azov deschise navelor ce tranziteaza spre si din porturile ucrainene, si sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a adaugat Departamentul de Stat.

Rusia a deschis focul asupra navelor ucrainene si apoi le-a capturat impreuna cu echipajele lor in apropierea Crimeii - pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina in martie 2014, aminteste Reuters. Stramtoarea Kerci este singura intrare catre Marea Azov din Marea Neagra si controleaza accesul spre doua mari porturi ucrainene.

Incidentul naval l-a determinat pe presedintele american Donald Trump sa anuleze o intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin in Argentina, pentru a semnala dezaprobarea Washingtonului fata de aceasta actiune in forta a Rusiei.

Citeste si:
Care este teritoriul insular cu ZERO cazuri de coronavirus
Care este teritoriul insular...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Sursa foto: Shutterstock / vchal

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri