Comisia pentru libertati civile (LIBE) din Parlamentul European s-a reunit miercuri pentru a vota candidatul care va fi sustinut pentru sefia Parchetului European, dupa ce cei trei - Laura Codruta Kovesi, Jean-Francois Bohnert si Andres Ritter - au fost audiati marti. Cu putin timp inaintea votului programat la ora 12:00, modalitatea de vot s-a schimbat, scrie Ziare.com. Later edit: Kovesi a castigat si votul din LIBE.

Later edit: Laura Codruta Kovesi a obtinut 26 voturi miercuri in comisia pentru libertati civile si justitie (LIBE) a Parlamentului European, clasandu-se pe locul intai pentru ocuparea pozitiei de procuror-sef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat Francois Bohnert (Franta) cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter (Germania), care a obtinut un singur vot.

Votul a fost schimbat pe ultima suta de metri si a fost secret cu buletine. Din comisia de numarare a voturilor au facut parte Monica Macovei si Maria Grapini.

Astfel, in loc sa se voteze pentru fiecare candidat in parte, s-a revenit la un singur vot, pentru un singur candidat.

De altfel, aceasta a fost procedura si in Comisia CONT, unde s-a votat insa cu buletine de vot (din hartie), in LIBE votandu-se electronic, tip secret ballots.

Citeste si:
Romania, cea mai mare crestere a turismului de iarna din UE
Romania, cautata de iubitorii...

Aceste modificari sunt expresia clara a negocierilor care se poarta in Parlamentul European. Marti seara, imediat dupa audierea celor trei candidati la functia de sef al Parchetului European, membrii LIBE au fost anuntati ca s-a schimbat procedura de votare, dupa un algoritm mai complicat.

Astfel, la propunerea presedintelui LIBE, socialistul spaniol Claudio Moraes care a fost zilele tercute la Bucuresti, fiecare membru ar fi urmat sa voteze pentru fiecare candidat in parte, votul fiind electronic si secret. Altfel spus, nu se mai vota o singura data, pe lista comuna, asumand o optiune sau alta, ci pentru fiecare candidat in parte se repeta procedura.

Se exprima voturi pozitive, negative sau abtineri, dar doar voturile pozitive sunt numarate si conteaza.

Ordinea voturilor va fi aceeasi ca in cazul audierii de marti seara, candidatura lui Kovesi fiind ultima care va fi supusa scrutinului.

Citeste si:
2019 nu a fost atat de rau: Iata stirile pozitive ale anului
2019 nu a fost atat de rau:...

In final, e declarat castigator cel care ia cele mai multe voturi pozitive.

Procedura de vot s-a modificat de mai multe ori, dupa ce, marti, s-a luat decizia sa voteze toti membrii LIBE, nu doar coordonatorii de grup, ceea ce ar putea fi in dezavantajul candidatului roman, daca ne amintim ca PPE, de pilda, a anuntat ca o sustine pe Kovesi, dar FIDESZ, partid din familia popularilor, a anuntat, la randul lui, ca nu o va vota pe aceasta.

Oricum ar fi, votul secret de azi modifica radical toate calculele politice facute de grupurile parlamentare.

Comisia pentru libertati civile (LIBE) din Parlamentul European se reuneste miercuri pentru a vota candidatul care va fi sustinut pentru sefia Parchetului European, dupa ce cei trei - Laura Codruta Kovesi, Jean-Francois Bohnert si Andres Ritter - au fost audiati marti.

Citeste si:
Kovesi, plangere la Wizz Air dupa intarzierea de peste 20 de ore
Laura Codruta Kovesi a depus...

Sedinta incepe la ora 10:00 (ora Romaniei) si votul va fi dat la ora 12:00 (ora Romaniei) . Decizia vine dupa ce Comisia pentru Control Bugetar (CONT) deja a hotarat, marti seara, ca Kovesi e cel mai potrivit candidat pentru post.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Croatia preia presedintia UE