China a anuntat 15.000 de contaminari suplimentare cu noul tip de coronavirus, un salt record pe care specialistii de la Beijing il explica prin adoptarea unei noi metodologii de definire a cazurilor de infectare, ce a fost urmata de demiterea imediata a principalilor oficiali din Hubei, provincia considerata leaganul acestei epidemii, informeaza AFP.

Aceasta cifra ingrijoratoare si aceste sanctiuni disciplinare alimenteaza speculatiile potrivit carora gravitatea epidemiei de pneumonie virala provocata de Covid-19 ar fi putut sa fie subestimata, scrie Agerpres.

Comisia de sanatate din Hubei a anuntat joi 242 de noi decese in provincie. Aceasta este de departe cea mai mare crestere (a bilantului victimelor) inregistrata in 24 de ore de cand criza a debutat in decembrie in capitala provinciei chineze, orasul Wuhan.

Aceste cresteri se datoreaza unei noi definitii, mai largi, a cazurilor de infectare. De acum inainte, autoritatile locale vor contabiliza cazurile "diagnosticate clinic".

De exemplu, o radiografie pulmonara in cazurile suspecte poate fi de acum considerata ca fiind suficienta pentru diagnosticarea virusului. Pana joi, un test de acid nucleic era indispensabil.

Autoritatile chineze justifica aceasta noua metoda printr-o "mai buna cunoastere" a bolii si a simptomelor sale si prin dorinta lor de a ii ajuta pe pacienti sa beneficieze cat mai repede de un tratament.

"In acest gen de epidemie, exista doua metode: fie sa folosesti o plasa cat mai larga pentru a te asigura ca niciun bolnav nu se strecoara prin ochiurile plasei, fie sa faci o depistare rapida", insa cea din urma necesita mai mult timp, a declarat Kentaro Iwata, profesor la Universitatea Kobe din Japonia, expert in boli infectioase.

"Este mereu o dilema", afirma acelasi expert, considerand "de inteles" faptul ca autoritatile din Hubei au ales prima solutie in fata urgentei.

Noile cifre ridica bilantul in China la aproape 60.000 de cazuri confirmate si la cel putin 1.355 de morti.

Coincidenta sau nu, cel mai inalt oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC) din Hubei, Jiang Chaoliang, a fost demis din functie. El a fost inlocuit cu primarul din Shanghai, Ying Yong, un apropiat al presedintelui Xi Jinping.

Principalul oficial comunist din Wuhan, Ma Guoqiang, a fost de asemenea demis.

Demiterile au fost anticipate, intrucat nemultumirea opiniei publice chineze era foarte mare. O mare parte dintre cetatenii chinezi acuza de mai multe saptamani autoritatile locale ca au reactionat cu intarziere in fata primelor cazuri ale bolii.

Nemultumirea populatiei s-a apropiat de nivelul unei furii generalizate dupa decesul inregistrat vineri, la varsta de 34 de ani, al lui Li Wenliang, unul dintre primii medici care au lansat un avertisment legat de aparitia acestei epidemii. Mustrat de Politia locala, care il acuza ca raspandeste "zvonuri", medicul chinez a fost el insusi infectat cu Covid-19

Demiterile au inceput sa se produca inca de la inceputul acestei saptamani in Hubei. Cei mai importanti doi inalti demnitari provinciali din Ministerul Sanatatii au fost demisi din functie.

Cifrele anuntate joi contrasteaza puternic cu cele din ziua precedenta: China anuntase cel mai mic numar de noi contaminari inregistrate in ultimele doua saptamani. Un renumit expert chinez a prezis chiar "un varf" al epidemiei pana la sfarsitul lunii februarie.

Presedintele chinez Xi Jinping s-a aratat la randul sau optimist miercuri, subliniind "evolutia pozitiva" a situatiei.

La Geneva, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), s-au declarat totusi prudenti. Michael Ryan, directorul departamentului de urgente sanitare, a declarat: "Cred ca este astazi mult prea vreme pentru a incerca sa prezicem inceputul, mijlocul si sfarsitul acestei epidemii".

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat aceasta ipoteza, preconizand "o extrema prudenta". "Aceasta epidemie poate sa evolueze in orice directie", a adaugat el.

Pentru moment, 99,9% din decesele inregistrate pe plan mondial s-au produs in China. In afara acestei tari, Covid-19 a provocat moartea unei singure persoane: un cetatean chinez, care a decedat in Filipine.

In Japonia, situatia este in continuare tensionata la bordul navei de croaziera Diamond Princess, plasata in carantina in apropiere de Yokohama: 218 persoane sunt contaminate, 44 de noi cazuri fiind anuntate.

Joi dimineata, o plasare in carantina a fost decretata pentru prima data si in Vietnam, ce vizeaza o comuna cu 10.000 de locuitori, in apropiere de Hanoi. Cincisprezece persoane sunt deocamdata afectate de epidemie in aceasta tara.

In Uniunea Europeana (UE), ministrii Sanatatii urmeaza sa se reuneasca la Bruxelles pentru a discuta situatia epidemiei de coronavirus.

Temerile legate de contaminare i-au determinat miercuri pe organizatorii Salonului Auto de la Barcelona, un eveniment de prim-rang al acestei industrii, sa anuleze evenimentul din acest an, programat in perioada 24-27 februarie.

Federatia Internationala de Automobilism (FIA) a anuntat de asemenea amanarea pana la o data neprecizata a Marelui Premiu al Chinei de Formula 1, care urma sa aiba loc pe 19 aprilie la Shanghai.

Temandu-se de perspectiva unei scaderi drastice a ritmului de crestere a economiei tarii sale, prim-ministrul chinez Li Keqiang a cerut miercuri "o reluare ordonata a activitatii si a productiei".

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri