Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă chiar și persoanele vaccinate cu ambele doze să poarte masca, să păstreze distanțarea socială și să mențină și alte măsuri de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, pe măsură ce varianta Delta se răspândește tot mai rapid, la nivel global, potrivit CNBC.

”Oamenii nu ar trebui să se simtă în siguranță doar pentru că au primit cele două doze de vaccin, ci trebuie să se protejeze în continuare”, a declarat dr. Mariangela Simao, asistent al directorului general pentru accesul la medicamente și produse de sănătate OMS, în cadrul unui scurt briefing de la sediul din Geneva al organizației.

Vaccinul singur, chiar și ambele doze, nu va stopa transmiterea intracomunitară! Oamenii trebuie să poarte mască constant, să aerisească incintele, să-și igienizeze frecvent mâinile, să mențină distanțarea socială și să evite mulțimile. Toate acestea continuă să facă diferența, cu toate că ești vaccinat, cât încă există transmitere intracomunitară.

dr. Mariangela Simao, reprezentant OMS

Observațiile OMS vin în contextul în care, unele țări, inclusiv SUA au renunțat în mare parte la măști și alte restricții pandemice, pe măsură ce vaccinurile anti-COVID au ajutat la scăderea numărului de infectări și decese.

Numărul de noi infectări în SUA s-a menținut la un nivel stabil în ultima săptămână, media zilnică fiind de 11.659 de cazuri noi, potrivit datelor adunate de Johns Hopkins University. Totuși, numărul de noi infectări a scăzut semnificativ în decursul ultimelor luni.

Oficialii OMS au spus că și persoanele vaccinate cu ambele doze trebuie să fie responsabile în continuare pentru că, marea masă a populației globale este în continuare nevaccinată și varianta extrem de contagioasă, Delta, se răspândește rapid în multe țări.

De altfel, potrivit The Wall Street Journal jumătate dintre adulții, din Israel, infectați cu varianta Delta a virsului erau vaccinați cu ambele doze Pfizer, determinând guvernul local să reintroducă purtarea măștii în interior, precum și alte măsuri.

”Unele măsuri pot fi relaxate în funcție de situația din fiecare țară, dar este încă nevoie de multă precauție, în contextul variantelor noi în curs de dezvoltare”, a spus dr. Bruce Aylward, un consultant senior al directorului general al OMS.

Săptămânile trecute, OMS a spus că varianta Delta devine cea predominantă la nivel global.

Oficialii OMS au mai spus și că varianta Delta, descoperită inițial în India este acum prezentă în cel puțin alte 92 de țări. Aceasta se va răspândi repede și va lovi în special în țările unde rata de vaccinare este scăzută.

Unele rapoarte menționează chiar faptul că, varianta Delta dă celor care se contaminează simptome mai severe, dar pentru a afirma asta cu siguranță este nevoie de efectuarea mai multor cercetări. Din nefericire, există semne care arată că varianta Delta poate provoca și alte simptome diferite față de alte tulpini ale virusului.

Varianta Delta are potențialul de a fi mult mai letală pentru că se răspândește mult mai repede între oameni și îi găsește pe cei mai vulnerabili, care se îmbolnăvesc grav, necesitând spitalizarea și care ajung, în cele din urmă, să moară.

Dr. Mike Ryan, OMS, director executiv programe de sănătate țările emergente

În Statele Unite, președintele Joe Biden a spus că numărul deceselor va crește pe întreg teritoriul țării din cauza periculoasei variante, Delta, pe care a caracterizat-o de altfel, ca fiind o cauză de îngrijorare majoră. Biden a avertizat și asupra faptului că sunt vulnerabili, în fața acesteia, în special cetățenii americani nevaccinați. Până la această dată peste 600.000 de americani au decedat din cauza COVID-19.

Sursa foto: By MIA Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri