Guvernul german a declarat că analizează posibilitatea de a decupla piețele de gaze și de electricitate pentru a reduce creșterea prețurilor la energie în Europa, un apel la care s-au alăturat duminică Bruxelles-ul și Viena, notează EurActiv.

UE se află în mijlocul unei "crize paralele", în condițiile în care prețurile foarte mari la gaze naturale au dus costul energiei electrice la niveluri fără precedent, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Prețurile în Germania au urcat la 1 euro pe kilowatt-oră, în timp ce în Franța, prețurile energiei electrice pentru anul viitor au urcat la 1,13 euro pe megawatt-oră, potrivit datelor de la Bursa Europeană a Energiei.

"Pot confirma că ministerul lucrează la o reformă fundamentală și la o soluție pentru a limita creșterea prețurilor cu amănuntul pentru consumatorii de electricitate", a declarat ) pentru un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei și Acțiunii Climatice.

Ce înseamnă decuplarea piețelor de gaze și de electricitate

Scopul reformei este "de a decupla evoluția prețurilor pentru consumatorii finali de energie electrică de creșterea prețului la gaze", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Prețurile la electricitate în UE sunt determinate de capacitatea de producție "marginală" disponibilă la centralele electrice pe gaz, care pot fi pornite în scurt timp pentru a satisface vârfurile de cerere. Pe măsură ce prețurile la gaze au crescut din cauza războiului din Ucraina, acest lucru a determinat și creșterea prețului energiei electrice.

În contextul actual, prețul cel mai mare este cel al centralelor electrice pe bază de gaz, care este încontinuu tras în sus de scumpirea constantă a gazelor în ultimele luni. În România, de pildă, în jur de 10% din energia electrică este produsă în centrale pe gaz –dar în Grecia sau Italia, procentul trece de 50%. Media europeană, în acest moment, este de 21%, conform Institutului Fraunhofer.

Cu toate acestea, prețul energiei electrice din surse regenerabile a rămas scăzut, a adăugat purtătorul de cuvânt, reluând remarcile făcute anul trecut de Spania, Franța și alte țări din UE, care au cerut decuplarea piețelor de gaze și de energie electrică.

Prețul european de referință al energiei a trecut de 1.000 €

Criza energiei pare să fi ajung la apogeu: prețul energiei în Germania cu livrare peste un an, care este de referință pentru Europa, a trecut luni, 29 august, de 1.000 de euro.

Potrivit Bloomberg, această explozie fără precedent a prețului pe burse al energiei electrice vine după o creștere spectaculoasă (peste 25%) înregistrată vineri, după ce Rusia a redus și mai mult livrările de gaze naturale. Peste 10% din energia produsă în Germania are ca sursă gazele.

Prețul energiei cu livrare în 2023 a crescut luni cu 6,65 la Berlin, ajungând la 1.050 euro/Mwh. În Franța, care se confruntă cu probleme din cauza unor revizii la centralele nucleare, care au fost complicate de secetă, prețul pe burse cu livrare anul viitor depășise 1.000 de euro încă de vineri.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri