In Uniunea Europeana, electricitatea s-a scumpit in medie cu 2,4% in intervalul iulie-decembrie 2015, fata de perioada similara din anul precedent. Preturile la electricitate au crescut constant in ultimii ani, din 2008 acestea urcand cu un total 33% la nivelul UE.

Cele mai mari scumpiri in a doua jumatate a anului trecut au avut loc Letonia (+26,8%), Belgia (+15,1%), Bulgaria (+6,9%) si Romania (6,1%). Preul mediu al energiei electrice pentru populaie din România a ajuns la 58,6 lei/100 kWh (13,2 euro kWh). Pretul la energie in Romania exprimat in functie de standardul puterii de cumparare (PPS), o referinta prin care se elimina diferentele generale dintre preturile existente in diferite tari, a ajuns la 26,5, al treilea cel mai ridicat nivel din Europa, dupa Portugalia si Germania.

Preturi electricitate

Totusi, de la inceputul acestui an, facturile la energie electrica ale populatiei au scazut cu 4,9%, arata statisticile oficiale, ca urmare a scaderii cotei generale a taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 20% si a reducerii tarifelor de distributie.

Factura la gaze a romanilor este cea mai mica din Uniunea Europeana

In ciuda faptului ca pretul la gaze a crescut in Romania mai mult decat in oricare alta tara europeana in semestrul al doilea al anului trecut (+7,2%), pretul mediu ramane cel mai mic de pe continent. Astfel, pretul mediu la gaze in Romania este de 15,1 lei/Kwh (3,4 euro/kWh). Facturi mici la gaze mai platesc maghiarii (3,5 euro/kWh), estonienii (3,8 euro/kWh) si bulgarii (3,9 euro/kWh).

Preturi gaze

Sursa foto: Shutterstock / Comaniciu Dan