Preturile la electricitate in Romania sunt printre cele mai mari din Europa avand in vedere puterea de cumparare a populatiei si raman foarte ridicate chiar si luand in calcul doar valoarea nominala a kilowattului, potrivit datelor Comisiei Europene. Gazele raman insa ieftine in Romania, mai arata datele institutiei.

In Uniunea Europeana, electricitatea s-a scumpit in medie cu 2,4% in intervalul iulie-decembrie 2015, fata de perioada similara din anul precedent. Preturile la electricitate au crescut constant in ultimii ani, din 2008 acestea urcand cu un total 33% la nivelul UE.

Cele mai mari scumpiri in a doua jumatate a anului trecut au avut loc Letonia (+26,8%), Belgia (+15,1%), Bulgaria (+6,9%) si Romania (6,1%). Preul mediu al energiei electrice pentru populaie din România a ajuns la 58,6 lei/100 kWh (13,2 euro kWh). Pretul la energie in Romania exprimat in functie de standardul puterii de cumparare (PPS), o referinta prin care se elimina diferentele generale dintre preturile existente in diferite tari, a ajuns la 26,5, al treilea cel mai ridicat nivel din Europa, dupa Portugalia si Germania.

Preturi electricitate

Totusi, de la inceputul acestui an, facturile la energie electrica ale populatiei au scazut cu 4,9%, arata statisticile oficiale, ca urmare a scaderii cotei generale a taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 20% si a reducerii tarifelor de distributie.

Factura la gaze a romanilor este cea mai mica din Uniunea Europeana

In ciuda faptului ca pretul la gaze a crescut in Romania mai mult decat in oricare alta tara europeana in semestrul al doilea al anului trecut (+7,2%), pretul mediu ramane cel mai mic de pe continent. Astfel, pretul mediu la gaze in Romania este de 15,1 lei/Kwh (3,4 euro/kWh). Facturi mici la gaze mai platesc maghiarii (3,5 euro/kWh), estonienii (3,8 euro/kWh) si bulgarii (3,9 euro/kWh).

Preturi gaze

Sursa foto: Shutterstock / Comaniciu Dan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri