Ceremonia de înmormântare, care se desfăşoară între 10:00 şi 18:30 GMT, începe cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care participă peste 2.000 de invitaţi, printre care sute de demnitari străini şi capete încoronate.

La sfârşitul slujbei de la abaţie se păstrează două minute de reculegere la nivel naţional, apoi se intonează imnul naţional "God Save the King". Urmează o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul este dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.

UPDATE 13:10 : Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a: Sicriul a ajuns la Abaţia Westminster; începe serviciul religios

Sicriul reginei Elisabeta a II-a a ajuns luni la Abaţia Westminster, unde se desfăşoară serviciul religios pentru funeraliile suveranei, relatează agenţiile internaţionale de presă, conform Agerpres.ro.

Tras de 142 de marinari, afetul de tun pe care a fost transferat sicriul a fost urmat pe jos de regele Charles al III-lea şi de alţi membri ai familiei regale, în timp ce pe fundal s-au auzit sunete de cimpoi şi bătăile Big Ben-ului.

Scurta procesiune a durat circa opt minute.

Zeci de mii de oameni aliniaţi pe străzi au privit trecerea cortegiului funerar.

Video-ul LIVE poate fi accesat ">AICI.

Programul funeraliilor, pregătit cu meticulozitate, este următorul:

- 6:30 ora locală (5:30 GMT) - Se încheie expunerea sicriului pentru public la Palatul Westminster, pe unde sute de mii de oameni au trecut începând de miercuri pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranei.

- 8:00 (7:00 GMT) - Invitaţii care participă la slujba de înmormântare încep să sosească la Westminster Abbey.

- 10:44 (9:44 GMT) - Sicriul Elisabetei a II-a părăseşte Parlamentul britanic şi se îndreaptă în procesiune funerară spre abaţie, însoţit de noul rege Charles al III-lea şi cei trei fraţi ai săi - Anne, Andrew şi Edward -, precum şi fiii săi, prinţul William şi prinţul Henry.

- 11:00 (10:00 GMT) - Începe ceremonia religioasă în faţa a aproximativ 2.000 de invitaţi, oficiată de decanul de la Westminster, David Hoyle. Predica va fi rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic; premierul britanic, Liz Truss, va citi un text religios.

- 11:55 (10:55 GMT) - Un sunet de goarnă va marca începutul celor două minute de reculegere care vor fi ţinute în toată Marea Britanie.

- 12:00 (11:00 GMT) - Ceremonia se încheie cu intonarea imnului naţional.

- 12:15 (11:15 GMT) - Sicriul va pleca în procesiune funerară de la Abaţie până la Wellington Arch, în Hyde Park. Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, va bate la intervale de un minut în timpul procesiunii.

- 13:00 (12:00 GMT) - Sicriul va fi transferat într-un dric pentru ultima călătorie la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.

- 15:00 (14:00 GMT) - Sicriul ajunge la castel şi distanţa de cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală, va fi parcursă pe jos.

- 16:00 (15:00 GMT) - Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este dus în Capela St George din castel, unde aproximativ 800 de invitaţi participă la o ceremonie religioasă oficiată de decanul de Windsor, David Coney. La finalul slujbei, sicriul va fi mutat în cripta regală a capelei, unde este înmormântat şi soţul reginei, prinţul Philip, care a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani.

- 19:30 (18:30 GMT) - Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cadrul unei ceremonii private la care vor participa membri ai familiei regale. Pe lespedea de marmură a mormântului ei vor fi gravate cuvintele: "Elizabeth II 1926-2022"

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri