Au cu adevărat impact sancțiunile occidentale asupra Rusiei? Aparent, da, iar unele dintre urmările lor sunt absolut neașteptate. De pildă, băncile riscă să rămână fără bancomate, crematoriile încep să se închidă iar piloții de pe cursele de linie sunt tot mai slab pregătiți.

Moscow Times a realizat un top al celor mai neașteptat consecințe ale sancțiunilor occidentale adoptate după invadarea Ucrainei asupra economiei Rusiei. Astfel, unele fabrici de dulciuri au început să schimbe rețetele, deoarece nu mai au acces la ingrediente cum ar fi boabele de cacao. În plus, utilajele de producție proveneau, în general, din Italia, Germania sau Marea Britanie – astfel că industria dulciurilor nu mai poate nici să cumpere unele noi, nici să le repare pe cele deja existente dacă se defectează. Deci – mai puține dulciuri și cu un gust mai apropiat de cele din perioada comunistă.

Internet mai lent, autobuze vechi

Viteza conexiunilor de internet mobil în Rusia a scăzut și ea – în martie era cu 0,6 Mb/secundă mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut. Problemele se vor agrava odată cu ieșirea de pe piața rusească a giganților telecom, care complică planurile de modernizare a rețelelor de Internet. Unii operatori au început să folosească pentru LTE frecvențe folosite pentru 3G, ca o soluție temporară.

Un crematoriu s-a închis în orașul Voronej și multe altele ar putea urma, deoarece echipamentul folosit pentru incinerare este produs în Cehia. Firma nu mai asigură însă service, din cauza sancțiunilor, astfel că orice defecțiune duce la stoparea activității.

Și transportul în comun este afectat, deoarece producătorii de autobuze și troleibuze au redus activitatea. Multe dintre piesele necesare veneau din Occident – de pildă, rulmenții erau importați chiar din Statele Unite. Ca urmare, primăriile sunt nevoite să folosească vehicule vechi sau să reducă frecvența transportului în comun.

Piloții ruși nu mai au pe ce să se antreneze

Noile acte de identitate electronice cu care urmau să se legitimeze cetățenii ruși par și ele de domeniul trecutului. Motivul este acela că industria țării nu poate produce suficiente cipuri și nici suficiente suporturi de plastic pentru acestea. Introducerea lor trebuia să înceapă chiar de anul acesta în unele regiuni, dar autoritățile au pus stop proiectului,

Și piloții liniilor aeriene rusești sunt tot mai prost pregătiți. Până acum, ei foloseau simulatoarele de zbor ale Turkish Airlines, dar compania le-a interzis, de teama că va deveni și ea victima sancțiunilor. Rusia nu dispune de astfel de simulatoare și nu există nici în țările ”prietene” ca Belarus.

De asemenea, tot din cauza sancțiunilor internaționale, băncile rusești rămân fără ATM-uri. În jur de 70% din piața rusească a bancomatelor era controlată de două companii americane care s-au retras, iar acum dispozitivele lor riscă să devină complet inutilizabile la cea mai mică problemă, deoarece nu mai există nicio opțiune de service.

În aceeași timp, și școlile de șoferi par să aibă un viitor sumbru sub regimul Putin. Prețurile mașinilor s-au dublat în ultima perioadă, tot ca urmare a sancțiunilor internaționale, care au redus masiv oferta. Iar situația economică face ca mulți ruși să nu își mai permită nu doar un autoturism, dar nici măcar costul școlii de șoferi, care este între 30.000 și 50.000 de ruble (2.400-4.000 de lei). Deja numărul celor care dau de permis a ajuns la jumătate față de 2019.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri