Putin este același individ ca în toți anii anteriori, acceptat de ruși ca „dictator”, singurul lucru care s-a schimbat este faptul că a îmbrăcat haina militară și acționează ca atare, în ciuda celor care spun că este schimbat și că și-ar fi pierdut din abilitatea de a raționa, potrivit lui Cristian Preda, profesor și decan al Facultății de Științe Politice a Universității București.

Vladimir Putin s-a transformat dintr-un „dictator” care invada arii limitate sau recurgea la forță pentru a-și sprijinii „prietenii” de pe scena internațională într-un agresor direct al regimului unei țări străine, dar în fond este același om pe care îl știm.

„Puțin s-a schimbat prin faptul că a îmbrăcat uniforma militară, dar fundamental este același om, același personaj, cel pe care societatea rusă l-a acceptat ca dictator, să vedem dacă îl va suporta și ca agresor stigmatizat de toată lumea pe bună dreptate. Vor dori ruși să trăiască așa? Eu cred că nu”, a declarat politologul, într-un interviu pentru Wall-Street.ro

Sancțiunile decise de Uniunea Europeană și statele care s-au raliat produc efecte devastatoare asupra economiei și societății ruse. Aceste sancțiuni au fost o surpriză pentru regimul de la Moscova, Putin nu a anticipat nici această puternică rezistență ucrainiană și nici amploarea sancțiunilor decise de aliații occidentali, apreciază profesorul de relații internațională.

Până la acest moment, statele occidentale au scos Rusia din SWIFT, sistemul transfrontalier de plăți bancare, au sancționat șapte bănci rusești, între care banca centrală de la Moscova, au oprit rezervele valutare ale acestei bănci din străinătate și au blocat activele din străinătate ale mai multor oligarhi ruși.

Situația pune două probleme pentru Putin: una în fața comunității internaționale, a ajuns complet izolat, fără nicio legitimitate, îi mai sunt prieteni doar câțiva dictatori.

- Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice -

Pe de altă parte, președintele Rusiei are o serioasă problemă în raport cu propria societate, fiindcă rușii ajung să plătească un preț extrem de greu pentru o invazie pe care liderul lor nu o poate justifica.

De la începutul invaziei, cetățenii ruși au protestat în mai multe locuri din țară pentru a presa oprirea invaziei declanșate de Putin, însă mii dintre aceștia au fost arestați, iar în ultimele zile, au ajuns la închisoare chiar și copii care protestau pașnic depunând flori la Ambasada Ucrainei din Moscova.

Cetățenii ruși obișnuiți sunt siliți să stea la bancomate, unii nu mai apucă să retragă nimic fiindcă nu este posibilă alimentarea bancomatelor sub presiunea uriașă a cererilor, oamenii se tem și este o mișcare de retragere masivă care pune evident o problemă de cash pentru bănci, mai spune profesorul Preda.

Ceea ce încearcă Guvernul rus să facă, obligând firmele să cedeze 80% câștigurile pe care le-au avut în ruble printr-o convertire forțată în valute, alături de celelalte amintite, sunt măsuri care îi deranjează profund pe cetățenii ruși, iar astea sunt abia primele zile.

Cristian Preda

Chiar dacă Putin ar obține succese în invazia „nebunească” pornită împotriva Ucrainei, lucrul acesta nu ar reduce din apăsarea sancțiunilor asupra cetățenilor ruși, care nu vor simpatiza mai mult cu inițiativa sa.

Este greu de anticipat o răsturnare a lui Putin

Cu toate acestea, o răsturnare de guvern este dificil de anticipat, având în vedere că regimul lui Puțin este unul „de forță”, care și-a neutralizat opozanții politici într-un fel sau altul. În plus, deși există oameni nemulțumiți în Rusia, nu există o figură a opoziției care să-i reunească pe acești oameni.

„Opozanții săi sunt ori în exil, precum oligarhul Hodorkovski sau celebrul șahist Kasparov, ori în închisoare, cum este Navalnîi și nu există o forță care să aibă capacitatea să adune oamenii și să poată înlocui regimul”, spune Cristian Preda.

Ipoteza ca războiul să se extindă înspre alte țări, înaintată de cei care se tem că Rusia va invada și alte state, după ce a intrat cu tancurile în Ucraina, este, cel puțin la acest moment, improbabilă, pentru că Rusiei nu îi merge bine nici măcar în Ucraina.

Nu cred în ipoteza că războiul s-ar putea extinde dincolo de frontierele Ucrainei, pentru că este evident că această acțiune militară a Moscovei este un eșec, ea a continuat neprovocat o invazie începută în 2014.

Cristian Preda

Pentru ruși devine o misiune din ce în ce mai grea să poarte un conflict de lungă durată, pentru că sunt presați atât de sancțiuni, cât și de cheltuielile de război.

„Dincolo de asta, calculul inițial al unei cedări rapide din partea ucrainienilor la acțiunea Rusiei, care să fie urmată de înlocuirea regimului lui Zelenski cu un guvern-marionetă a eșuat. Pe lângă asta, nu cred că o astfel de acțiune ar putea fi prelungită, din perspectiva resurselor, este greu de imaginat așa ceva, având în vedere atât cheltuielile de război, dar și costurile sancțiunilor”, a continuat Preda.

Citeste si:

    Izolarea internațională și din fluxurile financiare a Rusiei, dar și din relațiile comerciale, legăturile în comunicații de la transporturi la comunicațiile bancare – toate acestea vor avea costuri enorme. Pornind de la o astfel de bază, devine foarte improbabil să mai poți porni atacuri împotriva altor țări.

    „Rusia încearcă să simuleze negocieri și în pregătirea acestor runde de convorbiri vine cu atacuri haotice și foarte dure, care să-i intimideze pe ucrainieni, ceea ce nu are efect, ucrainienii nu abandonează, mai degrabă vedem abandon în rândul soldaților ruși. Vedem și acțiuni militare aberante ale Moscovei, cum ar fi convoiul de 60 de kilometri despre care nici nu știi pe unde e împotmolit”, a conchis profesorul.

    Forțele comandate de Kremlin au pornit la război împotriva Ucrainei pe 24 februarie, după ce a concentrat, cu mai multe săptămâni în urmă, încercând să dea jos forța politică de la Kiev printr-un război-fulger, care s-a prelungit până la acest moment, cu costuri severe pentru ambele părți și cu mai bine de un milion de refugiați ucrainieni care au fugit în afara țării, fără să luăm în calcul numărul de cetățeni ucrainieni fugiți de pe linia de front, dar fără să-și părăsească țara.

    Citeste si:

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Filip Bodoc
      Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Internațional »


      Setari Cookie-uri