Noua propunere asupra celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei impuse de UE după agresiunea rusă contra Ucrainei cuprinde o formulare mai precaută cu privire la sancţionarea statelor terţe unde există companii care livrează Rusiei bunuri ce pot fi folosite de complexul militar-industrial al acesteia, relevă un document consultat marţi de Reuters, relatează Agerpres.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru acest nou pachet de sancţiuni vizează 541 de companii, dintre care 526 sunt companii ruse, iar opt sunt companii chineze şi din Hong Kong acuzate că reexportă către Rusia bunuri ce pot fi folosite în industria militară. Aceeaşi propunere introduce un nou mecanism care ar permite în viitor restricţii asupra exporturilor europene către ţările terţe care eludează sancţiunile, aşadar acest mecanism ar putea viza şi China, conform propunerii formulate de Bruxelles.

În timpul primelor discuţii între statele UE asupra acestei propuneri desfăşurate săptămâna trecută, Germania s-a manifestat împotriva oricăror restricţii în viitor asupra comerţului cu China, o piaţa importantă de desfacere pentru industria germană.

Anterior, Beijingul a transmis UE un avertisment clar asupra oricăror acţiuni ce ar viza atât China ca stat cât şi companiile chineze. "Îndemnăm UE să nu pornească pe această cale. În caz contrar, China va adopta acţiuni ferme pentru protejarea drepturilor şi intereselor noastre legale şi legitime", a atenţionat Ministerul chinez de Externe.

În urma tratativelor dintre statele UE a fost elaborat un document ce revizuieşte propunerea Comisiei. Potrivit acestuia, "măsuri alternative", cum ar fi de pildă sancţiuni individuale, ar trebui luate în considerare înainte ca blocul comunitar să restricţioneze comerţul cu vreun stat terţ în cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei.

Miniştrii celor 27 de state ale UE au marţi noi discuţii asupra noului pachet de sancţiuni contra Rusiei, a cărui adoptare nu este însă preconizată înaintea summitului G7 care se va desfăşura vineri şi sâmbătă în oraşul japonez Hiroshima.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri