Climatul politic actual al Romaniei afecteaza puternic dorinta investitorilor straini de a initia proiecte in tara noastra.

De exemplu, in ultimii patru ani au fost inlocuiti sase ministri ai economiei. Iar asta nu e principala problema, ci faptul ca odata cu ei au fost inlocuiti secretarii de stat catre care sunt delegate sarcinile, consilierii care sfatuiesc ministrii si managerii organizatiilor si companiilor detinute de Stat. Acest lucru se traduce prin lipsa de continuitate in conceperea si implementarea proiectelor si in relatiile cu investitorii.

Cele mai multe investitii majore, care necesita fonduri semnificative si care influenteaza pozitiv economia, au nevoie de timp pentru negociere, aprobare si implementare. Cu cat un proiect este mai mare, cu atat dureaza mai mult si cu atat costurile sunt mai mari.

Daca un investitor trebuie sa renegocieze cu factorii de decizie la fiecare sase luni, atunci proiectele nu sunt finalizate, investitorul isi pierde rabdarea si oportunitatea este ratata.

O schimbare de perspectiva: un guvern trebuie tratat ca o companie

Ca natiune care are nevoie de o crestere a salariilor minime pe economie, de o dezvoltare a infrastructurii si de locuri de munca pe termen lung pentru populatie, trebuie sa intelegem ca timpul este foarte pretios pentru un investitor si ca institutiile publice trebuie tratate ca orice alta organizatie.

Liderul (ministrul) poate fi inlocuit, asemenea unui CEO de companie, dar daca schimbi in acelasi timp atat CEO-ul cat si CFO-ul, COO-ul, Managing Directorul si General Manager-ul unei organizatii, esecul este aproape garantat.

Ce putem face?

Posturile de conducere din ministere trebuie sa fie non-politice, pentru a asigura continuitatea proiectelor care aduc tarii beneficii pe termen lung. Insa cel mai important lucru: cei mai buni oameni pentru aceste posturi sunt cei mai buni oameni din domeniile lor de activitate. Iar expertiza acestora trebuie remunerata la adevarata sa valoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri