Desi este un instrument legislativ amplu si inovativ, fata de actuala legislatie subsecventa, NCC nu ofera intotdeauna suficiente solutii concrete si accesibile pentru intreprinderea clientului; procedura de exercitare a dreptului de preemptiune, clauzele neuzuale, posibilitatea reducerii penalitatilor sunt exemple in acest sens.

Avocatii specializati au facilitat deja, sub diverse forme, accesul investitorilor si dezvoltatorilor imobiliari la informatii despre cele mai importante noutati ale NCC. Multe organizatii profesionale de avocatura si-au asumat in acelasi sens un mandat extins fata de propriul portofoliu de clienti. In contextul general al intreprinderilor imobiliare, beneficiile acestor demersuri sunt asemanatoare analizei „due diligence” dintr-o tranzactie - necesare, dar nu si suficiente.

Unii avocati dispun de modalitati concrete si eficiente de diminuare a unora dintre riscurile identificate, o parte dintre noile prevederi legale fiind in sensul solutiilor contractuale oferite clientilor si pana la intrarea in vigoare a NCC. Insa demersurile de adaptare a business-ului imobiliar la impactul potential (actual sau viitor) al noilor reglementari trebuie amplificate si perfectionate, o serie de prevederi ale NCC aplicandu-se atat noilor achizitii sau asocieri imobiliare, cat si reinnoirilor sau prelungirilor de contracte in curs.

Citeste si:

Pe o piata preponderent liniara, ruperile de ritm aduse de noile afaceri imobiliare au nevoie de interventie specializata rapida, consistenta si eficienta. In acest context, avocatii trebuie sa faciliteze clientului un „deal” bun cu Noul Cod Civil, punand noile prevederi legale in corelatie cu fundamentele si mecanismele concrete ale intreprinderii clientului si ale pietei in care aceasta este implementata.

Cuplul client-avocat castigator va fi cel care traseaza mediana intre varful ascutit al normei juridice NCC si „bunul-simt” al pietei. La nivel macro, alaturi de doctrina si jurisprudenta, cele mai bune practici vor constitui realitatea la care se vor raporta viitoarea legislatie subsecventa si eventualele modificari ale NCC.

Autor: Lucian Vitelaru, asociat senior in practica de tranzactii imobiliare a NNDKP