Antreprenorii romani se misca, ei cauta solutii, se uita dupa business, se vinde si se cumpara, in timp ce lipsa de coordonare intre diverse autoritati si a unui “master plan economic” pe termen lung este tot mai suparatoare, afirma Gabriel Zbarcea, managing partner la Tuca Zbarcea & Asociatii (TZ&A).
„M-a surprins placut anul acesta valul de proiecte private, mai mari, mai mici, dar multe. Oamenii de afaceri se misca, ei cauta solutii, se uita dupa business, se vinde si se cumpara. Este evident ca motorul economiei il reprezinta antreprenorii privati, ei imping economia inainte, ei seteaza asteptari, trenduri”, spune pentru wall-street.ro Gabriel Zbarcea, partener al casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii. El da exemplul tranzactiei de cateva milioane de euro din piata de amanet prin care concernul american de servicii financiare Dollar Financial Group a cumparat Express Credit Amanet, una dintre firmele cu cea mai exinsa retea din regiunea Moldova, deal asistat juridic de avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii.

Totusi, sunt multe lucruri care nu ii plac avocatului Gabriel Zbarcea, mai ales lipsa de coordonare intre diverse autoritati, lipsa unor politici economice si a unui “master plan economic” pe termen mediu si lung, schimbari legislative numeroase, schimbarea prioritatilor, infrastructura deficitara, „prea multe vorbe si prea putine fapte”. In egala masura, Gabriel Zbarcea manifesta pesimism in privinta privatizarilor. „Cred in investitiile straine doar in masura in care legislatia se va stabiliza, va fi predictibila.” Astfel, inca din vara anului trecut, cand noua lege a energiei electrice si a gazelor naturale (Legea nr. 123/2012) a modificat principiile de tranzactionare a energiei electrice prin interzicerea incheierii de contracte de vanzare-cumparare energie prin negociere directa, avocatul a constatat o diminuare a gradului de incredere si de interes al investitorilor pentru sectorul energiei regenerabile. „Aceste tendinte s-au accentuat ca urmare a declaratiilor si demersurilor efectuate de reprezentantii Guvernului de a modifica schema de sprijin a producerii de energie electrica din surse regenerabile de energie. Inexistenta unei strategii energetice pe termen lung si instabilitatea legislativa fac ca sectorul energetic din Romania sa fie unul din ce in ce mai nesigur si, pe cale de consecinta, mai neatractiv pentru investitori, desi piata de energie din Romania are un potential mare de atragere a investitiilor straine in comparatie cu tarile invecinate”, spune oficialul Tuca Zbarcea & Asociatii.

Gabriel Zbarcea afirma ca este posibil ca anumiti investitori din energie sa se retraga din cauza schimbarilor de legislatie. „Lucrurile sunt delicate. Investitorii asteapta un raspuns din partea ministrului Energiei. Eu cred ca pot fi gasite solutii corecte in functie de ce anume isi propune guvernul: o factura de electricitate redusa.” E.ON Romania, din grupul german de utilitati E.ON, va renunta la proiectele de productie a electricitatii din surse eoliene, daca Guvernul va modifica legislatia in domeniu, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Frank Hajdinjak. "Depinde foarte mult de schimbarea legii pentru sprijinirea energiilor regenerabile. Daca legislatia va fi modificata asa cum s-a anuntat, renuntam", a afirmat Hajdinjak.

Compania are proiecte eoliene de 120 MW in regiunea Moldovei, iar guvernul vrea sa modifice legislatia referitoare la sprijinul energiilor verzi, cu aplicabilitate din iunie. Principala prevedere este amanarea incasarii de catre companiile de energie regenerabila a unei parti din ajutorul de stat.

In primele luni ale anului trecut Tuca Zbarcea & Asociatii a avut mai multe proiecte in domeniul energiei regenerabile, iar anul acesta a avut cateva tranzactii insemnate pe partea de fuziuni si achizitii sau drept bancar.

„Vor mai fi tranzactii in banking anul acesta"

Daca pana acum bancile incercau sa-si “curete” bilanturile transferand activele neperformante catre entitati afiliate, in prezent pare ca exista mai multa disponibilitate in a vinde astfel de active in afara grupului, chiar daca asta inseamna asumarea unor pierderi efective semnificative. Astfel, in ultima perioada am vazut o dinamica mai accentuata pe zona tranzactiilor cu active bancare. In primul rand, UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing IFN au cumparat business-ul de retail si Royal Preferred Banking al RBS Romania, reprezentand aproximativ 315 milioane euro in active si 230 milioane euro in pasive.

De asemenea, omul de afaceri Dorin Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit. In al treilea rand, Raiffeisen Bank Romania si Citibank Romania au semnat un acord potrivit caruia banca austriaca va achizitiona portofoliul de retail al Citi, tranzactia urmand sa fie finalizata dupa aprobarea de catre Consiliul Concurentei. „Vor mai fi tranzactii in banking anul acesta: restructurari, vanzari de portofolii sau vanzari ale fililalelor institutiilor straine detinute in Romania. De asemenea, este posibil ca artizanii tranzactiilor sa fie jucatori noi care sa intre astfel pe piata bancara romaneasca. In aceasi timp, avem foarte multi clienti care ne solicita sprijinul pentru restructurari ale creditelor de cateva milioane sau zeci de milioane de euro”, afirma Gabriel Zbarcea.

Avocatul saluta initiativa noului Ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc de a infiinta Tribunale comerciale. Mi se pare o dee foarte buna, care trebuie sprijinita. Din punct de vedere juridic, este posibil din in toamna. Personal uman exista, ma refer la judecatorii sectiilor comerciale din tribunale. Mai este nevoie doar de logistica necesara, cum ar fi sedii separate.”

Cum s-a simtit in piata avocaturii de business incertitudinea cauzata de „situatia din Cipru”? In opinia lui Gabriel Zbarcea, ce s-a intamplat in Cipru a sporit temerile legate de sistemul bancar. Destul de multi oameni de afaceri au fost afectati direct de “nationalizarea” in masa infaptuita de Guvernul de la Nicosia. Cel mai grav lucru il reprezinta insa preocuparea ca problema cipriota sa nu se constituie intr-un precedent, sa nu te trezesti peste noapte fara vreo vina, cu conturile blocate datorita dificultatilor pe care banca ta, sau mama ei, din tara de origine, le-ar avea. Sa stiti ca aceasta temere mi-a fost impartasita adesea, in ultima perioada”.

"Tortul este mai mic in avocatura"

Sunt doua domenii care evolueaza foarte bine anul acesta la Tuca Zbarcea & Asociatii: energia si litigiile/arbitrajele/insolventa. „Am avut foarte multe proiecte importante, mai ales pe Energie verde, regenerabila; avocati care se ocupau de fuziuni si achizitii au avut o paine de mancat, la fel si cei care in anii trecuti se ocupau de “dreptul imobiliar”, au avut de verificat mii si mii de titluri de proprietate, contracte de concesiune sau diverse asocieri legate de proiectele de energie, iar dificultatile economice generate de blocajele de lichiditate, lipsa comenzilor, neonorarea contractelor, au dus la cresterea numarului de litigii precum si al societatilor intrate in reorganizare/lichidare.”

De asemenea, Gabriel Zbarcea a constatat nevoia de externalizare la “pachet” a litigiilor de catre companii, mai ales banci, fie pe “pachete” (ex: executari silite, insolvente), sau “global” (toate litigiile). Aceasta vine pe de o parte din cresterea exponentiala a numarului de litigii si astfel din imposibilitatea de a le gestiona intern si pe de alta parte din intentia de a optimiza veniturile (scaderea costurilor si/sau majorarea veniturilor din executarea silita sau din reducerea potentialelor daune).

Gabriel Zbarcea anticipeaza in continuare multe insolvente in businessul privat, inclusiv in imobiliare. „Bancile sunt mai deschise acum. Decat sa piarda tot ori sa obtina 20-30% din valoarea portofoliilor, bancherii cauta solutii sa primeasca mai mult. In continuare, sunt in piata investitori si banci foarte interesate de active neperformante la un discount semnificativ. Sunt si banci fara prezenta in Romania care se uita cu atentie la aceste active. Toata lumea se uita dupa distressed assets. Evident, fiecare cauta pretul corect.”

Foarte multi avocati vorbesc despre o presiune tot mai mare pe onorarii. Care sunt tendintele observate de Gabriel Zbarcea pe acest palier? „Plecam de la un lucru cert. In anul 2013 este mult mai putin de lucru decat era inainte de criza. Tortul este mai mic. Cu toate acestea, cu putine exceptii, firmele de avocati au continuat sa se dezvolte numeric, sa se echipeze, sa deschida sedii noi, sa investeasca in dotari, salarii.”

In acelasi timp, au fost greseli mari legate de adaptarea la realitatile vietii economice, opineaza Zbarcea. „Corecta dimensionare, restrangerea cheltuielilor, evitarea risipei, sunt tot atatea masuri vitale. Unii au reusit sa faca acest lucru, altii nu. Atunci, in criza de proiecte, de clienti, masura adoptata de catre unele firme de avocati a fost dumpingul. Am vazut licitatii, private sau publice, in care companii importante de avocati au venit cu onorarii ridicole, la valori de 25-30% fata de cat solicitau in 2008, de exemplu. Dezavuam aceste practici, nu ne caracterizeaza, exista limite sub care nu poti scadea fara sa iti batjocoresti statutul si colegii de breasla.” El constata ca, daca inainte de criza competitia, concurenta se ducea prin raportare la experienta, la know how, la excelenta avocatilor, „in acest moment asistam la un proces de canibalizare intre firmele de avocati, fapt de natura sa ma intristeze.”

Vrei sa citesti si alte interviuri cu avocati de business din Romania? Iata opinia bpv Grigorescu Stefanica despre PPP, comentariile NNDKP despre investitiile straine, estimarile Zamfirescu Racoti & Partners despre piata de M&A si viziunea PeliFilip despre avocatura de business.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri