Doru Bostina, directorul de dezvoltare al Bostina si Asociatii si unul dintre cei mai influenti avocati din Romania, a fost exclus astazi din breasla avocatilor.

Comunicat

Care este contextul deciziei Baroului. Doru Catalin Bostina fusese condamnat, prin sentinta definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals in forma continuata la 3 luni de inchisoare cu suspendare. Instanta suprema a respins recursul avocatului Doru Bostina, in iulie 2011, astfel incat decizia a ramas definitiva. Doru Bostina a formulat ulterior o cerere de revizuire la Curtea de Apel Bucuresti, care are termen pe 30 septembrie.
Baroul Bucuresti a dispus radierea domnului Bostina Doru Catalin din tabloul avocatilor.
“Situatia profesionala a domnului avocat Bostina Doru Catalin: “Consiliul Baroului Bucuresti a luat act de Decizia nr. 164129 iunie 2013 adoptata de Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania prin care, in temeiul art. 14 lit. a, coroborat cu art 21 lit. d) din Legea nr. 5ll1995 privind. organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata si republicata, s-a constatat incetarea calitatii de avocat a domnului Bostina Doru Catalin”, se arata intr-un comunicat al Baroului Bucuresti.

Comunicatul care anunta excluderea lui Bostina din tagma avocatilor continua sec: “Consiliul Baroului Bucuresti, in aplicarea deciziei mai sus aratata, a dispus radierea domnului Bostina Doru Catalin din tabloul avocatilor.”

Potrivit aceluiasi comunicat, Baroul din Bucuresti a decis mentinerea lui Adrian Nastase, condamnat in dosarul Trofeul Calitatii, in profesia avocatilor.

Doru Bostina a facut un pas in spate in conducerea firmei la finele iunie, cel putin la nivel de imagine, partenerii desemnandu-l in functia de managing partner pe tatal sau, Gheorghe Bostina, care anterior a fost asociat in cadrul casei de avocatura.
Lupta orgoliilor se ascute in avocatura. Soldatii din primul rand trebuie sustinuti de strategi!
Recent, Doru Bostina a acordat wall-street.ro un interviu in care explica strategia Bostina &Asociatii si observatiile sale din piata de de avocatura.

Iata cele mai importante comentarii din ultimul interviu acordat de Doru Bostina in calitate de avocat:

• "Rezultatele sunt cele care conteaza in avocatura, in ciuda discutiilor actuale din industrie care contesta acest lucru. Pentru a ajunge la rezultate, simpla cunoastere a legilor sau maiestria potrivirii lucrurilor in asa fel incat sa gasesti solutia legala nu mai sunt suficiente in avocatura de astazi. Avocatura inseamna deja mai mult decat ce fac avocatii. Spre exemplu, noi suntem implicati intr-o multime de proiecte mari unde, pe langa priceperea si cunostintele avocatilor, devine indispensabila prezenta unor oameni specializati, precum sunt cost-controllerii, care ne spun daca proiectul este sau nu eficient, specialistii de PR, care ne arata cat de buna este comunicarea si daca un anumit proiect va fi folosit in viitor drept referinta pentru a ne face cunoscuti clientilor care vin la noi in principal pentru a le rezolva problemele."

• "Am constatat urmatorul lucru: implicarea mea a fost tot mai redusa din punct de vedere profesional in ultimul an de activitate, iar la nivel organizatoric a fost mai mare. Am stat si m-am gandit: decat sa ajung la un revers - sa ma implic profesional din ce in ce mai mult si sa caut un manager al biroului “Bostina si Asociatii”, un fel de COO, mai bine sa fiu chiar eu acel om, iar partea strict profesionala sa o las colegilor mei avocati asociati. (...) Strategic, intalnirile cu un presedinte de banca sunt activitati de care trebuie sa ma ocup eu, in calitate de managing partner, si pe care nu le poate face un avocat care lucreaza cu clientul respectiv, desi poate acesta este peste nivelul meu din punctul de vedere al cunostintelor si al implicarii."

• "Nu este nicio jena si nu am avut nimic de ascuns in ceea ce priveste proiectele cu statul. Credem ca statul ar trebui sa fie unul dintre principalii beneficiari ai consultantei juridice. Statul se reformeaza, este actorul care dezvolta proiecte de infrastructura si tot statul este cel care privatizeaza active. Ca atare, nu vad de ce ar tebui sa fim farisei si sa nu lucram cu statul. De fiecare data participam la procedurile de achizitii publice care sunt transparente si organizate pe principiul concurentei. Sigur ca neputinta anumitor competitori se poate transforma in acuze. Piata ramane o piata, iar clientii sunt cei care fac onorariile. Cred ca statul este unul dintre clientii care va continua sa aiba nevoie de servicii juridice. Vedem o tendinta de eficientizare a statului."

Cum arata Legea profesiei de avocat

Incetarea calitatii de avocat a lui Doru Bostina a fost luata in baza articolelor 14, litera a, si 27, litera d, din Legea 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Potrivit articolului 14, lit. a, din Legea 51/1995, "este nedemn de a fi avocat: a) cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei".

Potrivit articolului 27, lit. d, calitatea de avocat inceteaza daca avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, conform legii.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri