Au fost monitorizate 4,690 de firme , care isi desfasoara activitatea in 112 dintre cele mai importante centre comerciale angro din Romania. Operatiunea realizata de inspectorii fiscali din cadrul Directiei Antifrauda poarta denumirea de "Cristal" si a fost derulata la nivel national in perioada 19 octombrie 2015- 28 februarie 2016, conform News.ro

In paralel, prin operatiunea “Hermes”, Fiscul a inceput destructurarea lanturilor tranzactionale frauduloase si eliminarea intermediarilor cu potential fraudulos interpusi in lanturile si circuitele de comert angro, fapt care a determinat o crestere semnificativa a gradului de conformare fiscala a comerciantilor finali, se arata intr-un comunicat remis presei.

Astfel, firmele care au puncte de lucru, sedii sociale sau domicilii fiscale in zona complexului Dragonul Rosu, au inceput sa emita facturi fiscale si au declarat cu 142% mai mult TVA de plata in trimestrul IV din 2015, comparativ cu aceeasi perioada din 2014.
In cadrul operatiunii “Cristal” au fost identificate prejudicii pentru asigurarea recuperarii carora au fost instituite 71 de masuri asiguratorii asupra unor active identificate in valoare totala de 16,78 milioane lei.

Au fost constatate si contraventii pentru sanctionarea carora inspectorii antifrauda au dispus amenzi in valoare de 28,9 milioane de lei, confiscari de bunuri, venituri si numerar in valoare totala de 18,1 milioane de lei si suspendarea activitatii comerciale a 28 de puncte de lucru.

De asemenea, in cazul a 233 de contribuabili a fost interzisa desfasurarea activitatii simultane de comert angro si cu amanuntul in aceeasi suprafata de vanzare.

Inspectorii antifrauda au oprit si verificat in total 41.384 mijloace de transport marfa, care au tranzitat intrarile si iesirile din centrele angro – in medie, 354 mijloace de transport zilnic.

Citeste si:

ANAF anunta ca va continua sa monitorizeze activitatea angrourilor din tara si va face controale inopinate de cel putin doua ori pe luna, in special in Dragonul Rosu si in celelalte centre din regiunea Bucuresti-Ilfov.

Actiunea are ca scop cresterea gradului de conformare fiscala si al destructurarii circuitelor frauduloase interpuse pe lanturile de aprovizionare, incepand de la importuri si pana la beneficiarii finali.

Operatiunea „Hermes”, declansata in luna octombrie 2015, valorifica informatiile colectate in scopul investigarii si destructurarii retelelor evazioniste utilizate pentru disimularea operatiunilor de import si comercializarea frauduloasa a marfurilor de provenienta extracomunitara, inclusiv in complexul comercial Dragonul Rosu.

Fiscul atentioneaza clientii centrelor angro sa se asigure ca primesc toate actele prevazute de lege (facturi, chitante, documente de insotire etc) pentru toate marfurile cumparate, pentru ca monitorizarea si controlul antifrauda vizeaza inclusiv traseul ulterior al bunurilor provenite din aceste centre comerciale.

Altfel spus, inspectorii antifrauda se intereseaza de toate etapele ciclului de comercializare, pana la vanzarea catre consumatorul final.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat / Shutterstock