"Situatia a escaladat. Lipsa de consultare si dialog a actualului ministru al justitiei cu corpul profesional al judecatorilor si procurorilor, cu societatea civila, modul netransparent in care a domnia sa a inteles sa initieze un proiect de lege, schimband paradigma constitutionala a justitiei (independentei acesteia) prin subordonarea judecatorilor si procurorilor puterii executive, sunt semnale serioase inclusiv pentru Presedintele Romaniei ca este cazul unei interventii constitutionale. La asta se adauga miile de judecatori si procurori care au cerut recent printr-un memoriu Guvernului sa retraga proiectul de lege initiat de ministrul justitiei. Motivele fiind aceleasi: lipsa de transparenta si, mai ales, subordonarea politica a justitiei'", a scris judecatorul Horatius Dumbrava, pe Facebook.

Acesta sustine ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa se implice in scandalul legilor justitiei "pentru apararea statului de drept si a ordinii de drept", deoarece are la indemana parghii constitutionale.

"De ce Presedintele Romaniei? Pentru ca el are aceasta atributie, obligatie chiar constitutionala de fi mediator intre puterile statului. Or, ceea ce se intampla azi cere o mediere pentru buna functionare a autoritatilor publice (art. 80 paragraf 2 Constitutie)", a adaugat acesta.

Citeste si:

Citeste si: Toader IGNORA toate avizele negative: legile justitiei, in Parlament, saptamana viitoare

Cum trebuie sa se implice Iohannis in Justitie?

Judecatorul Horatius Dumbrava spune ca presedintele Iohannis are la dispozitie doua mijloace constitutionale care ii permit sa se implice in scandalul legilor justitiei.

"Sa ceara o consultare cu Guvernul pe tema proiectului de lege de modificare a legilor justitiei, intrucat este o „problema urgenta si de importanta deosebita” prin amploarea scandalului pe care o vedem cu totii (art. 86 din Constitutie) si sa participe la sedinta de Guvern cand se va „dezbate” initiativa ministrului justitiei privind proiectul de lege. Art. 87 paragraful 1 din Constitutie permite Presedintelui Romaniei sa participe si, chiar, sa prezideze aceasta sedinta. Este vorba de asigurarea ordinii publice, cum spune textul constitutional, pentru ca ordinea publica inseamna o ordine de drept si una de fapt, iar subminarea statului de drept printr-un astfel de proiect de lege este de natura sa aduca atingere uneia din valorile indicate de art. 87 din Constitutie", a conchis acesta.

Citeste si: Florin Iordache, autorul OUG 13, presedintele Comisiei speciale pentru legislatia din domeniul Justitiei