Miscarea civica Initiativa Romania a anuntat luni ca a sesizat Parchetul General in legatura cu un posibil conflict de interese penal in cazul delegarii de catre Liviu Dragnea a atributiilor de presedinte al Camerei Deputatilor catre Florin Iordache, iar acesta din urma a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la protocoalele SRI-Parchetul General, scrie Agerpres.

"Intiativa Romania considera ca aspectele sesizate trebuie clarificate institutional, guvernarea netransparenta, prin interpusi, devenind un modus operandi prin care inculpati sau infractori au ajuns sa conduca Romania si sa subordoneze institutiile statului in folos personal, mai ales de natura penala. Este datoria noastra sa actionam in interesul respectarii statului de drept si transparentei. Amintim ca, pe 8 octombrie 2018, constient de conflictul de interese in care s-ar putea afla in acest caz, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si-a delegat pentru o singura zi atributiile de presedinte al Camerei deputatului Florin Iordache, vicepresedinte al CD, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial si semnata de Liviu Dragnea. In aceeasi zi, dupa delegarea atributiilor de presedinte al Camerei Deputatilor, Florin Iordache a sesizat Curtea Constitutionala, cerand CCR ca inculpatii care au fost 'lezati' de protocoalele dintre parchete si SRI sa-si poata obtine 'recunoasterea drepturilor incalcate si remedia vatamarile produse'. Solicitarea a fost facuta in sesizarea trimisa la CCR in numele Camerei Deputatilor, in care cere sa se constate existenta unui conflict intre Ministerul Public si Parlament, legat de protocoalele SRI-Parchetul General din anii 2009 si 2016", se arata intr-un comunicat al Initiativei Romania.

Initiativa Romania sustine ca Liviu Dragnea a avut un folos personal, care deriva din sesizarea CCR, respectiv "evitarea sau eliminarea raspunderii penale in cele trei dosare penale in care a fost inculpat".

De asemenea, Initiativa Romania arata ca acest folos a fost asumat in mod public, atat prin declaratii, cat si prin faptele care au precedat delegarea de atributii si sesizarea CCR: cererea adresata ICCJ de revizuire a sentintei in dosarul "Referendumul", sesizarea Inspectiei Judiciare pentru acelasi motiv, sprijinul public pentru adoptarea unei OUG pentru revizuirea sentintelor, initierea in Parlament a unui proiect de lege pentru revizuire de sentinte.

"Initiativa Romania considera ca delegarea de atributii in ziua sesizarii este doar o modalitate de a masca conflictul de interese in care se afla Liviu Dragnea. Jurisprudenta instantelor de judecata demonstreaza, insa, fara tagada, ca articolul 301 din Codul penal permite incriminarea conflictului de interese si atunci cand acesta este comis prin persoane interpuse. In acest sens am indicat parchetului cazuri de condamnare a comiterii infractiunii de interese prin interpusi. Este, asadar, un aspect pe care, in opinia Initiativei Romania, procurorii trebuie sa il clarifice. Acelasi mod de operare a fost folosit si in cazul ordonantelor de urgenta programate pentru adoptare pe 18 ianuarie, in cazul OUG 13, dar si in cazul modificarii legilor justitiei si legilor penale: amendamente si instructiuni primite in plic de la inculpati, care doresc sa evite raspunderea penala si punerea lor imediata in practica de catre institutii ale statului subordonate unor interese penale, nu interesului public", mai spune Initiativa Romaniei.

Citeste si:
Liviu Dragnea: De opt luni stau in penitenciar complet nevinovat
Liviu Dragnea: De opt luni...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Securitate: Suspiciuni de acordare ilegala a cetateniei romane